Najprostszy w przygotowaniu i chyba najsmaczniejszy kurczak pieczony w całości.
Jego smak jest nie do opisania.
Potrzebujemy jedynie kurczaka o wadze ok. 2 kg i solankę.
Skład i przygotowanie solanki jak w mięsach pieczonych.
Jedyna różnica to czas peklowania- w przypadku kurczaka tylko 24 godziny.
Przed włożeniem do solanki kurczaka dokładnie myjemy w zimnej wodzie.
Po wyjęciu z solanki ponownie go dokładnie myjemy i osuszamy.
Nacieramy niewielką ilością oleju i słodką papryką.
Związujemy nóżki i obwiązujemy kurczaka na wysokości skrzydełek a następnie układamy go
na blaszce z rusztem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C z termoobiegiem na
60 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i kurczaka pozostawiamy w piekarniku
przez kolejne 30 minut przy włączonym termoobiegu.
Tak przygotowany jest smaczny i soczysty.
Smacznego!
świetny kurczak:)
OdpowiedzUsuńWitam,
OdpowiedzUsuńjakoś kiedyś przypadkiem natrafiłam na Pani bloga. Przepisy są super! Ma Pani może jakiś fajny na szprotki/sardynki/ tuńczyk z puszki. Os tanio mam niedobory Ca ( trenuje sporty walki- boks tajski i ogólnie pracuje aktywnie- fitness.
Pozdrawiam! :)
Dziękuję za zainteresowanie.
OdpowiedzUsuńNa liście przepisów jest sałatka
z ryżem, drobnym groszkiem i tuńczykiem - gorąco polecam. Często ją przygotowujemy, bo jest smaczna oraz energetyczna
i dlatego zapas puszek tuńczyka zawsze mamy w lodówce.
Pozdrawiam serdecznie :)
Witam, kurczak wygląda nieziemsko. Mam pytanie, jak zrobić solanke? Jakie zachować proporcje?
OdpowiedzUsuńSolanka jest identyczna jak do mięs pieczonych czyli:
OdpowiedzUsuń-15 dkg soli
-1 duża łyżka soli peklowej
-3-4 ząbki czosnku
-kilka ziaren ziela angielskiego
-kilka ziaren pieprzu
-szczypta kolendry
-kilka listków laurowych
-3 litry zimnej wody
Jedyna różnica w peklowaniu to - tak jak wspominamy w przepisie-czas 24 godziny.
Powodzenia:)
witam :) Kurczak wygląda tak że aż ślinka leci ;) a czy można by tak przygotować same udka czy ćwiartki kurczaka?
OdpowiedzUsuńOczywiście, że można.
OdpowiedzUsuńDodam tylko, że w lecie, przy wysokich temperaturach
mięso w solance należy trzymać w lodówce.
Powodzenia :)
Kurczak wyszedł przepyszny! Wspaniały przepis!
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje :) myy pycha :)
OdpowiedzUsuńSzukałem przepisu na peklowanie kurczaka do pieczenia i tu znalazłem ale mam wątpliwość czy podane w przepisie zioła w ciągu doby w zimnej wodzie oddadzą kurczakowi aromat? Czy może lepiej przyprawy pogotować, wodę ostudzić i wtedy peklować?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Kurczak moczony przez dobę w solance jest aromatyczny. Zawsze można coś zmienić.
OdpowiedzUsuńProszę spróbować.
Pozdrawiam.
podczas niedlugiego gotowania przypraw zyskujemy lepszy aromat w miesie , sprawdzone wiele razy
OdpowiedzUsuńJak apetycznie rumiany :)
OdpowiedzUsuńWarto spróbować :)
OdpowiedzUsuń