17 stycznia 2014

Chlebowa baba z białą kiełbasą




   Lubimy nasz chleb i chyba dlatego wykorzystujemy ciasto chlebowe do różnych potraw.
Biała kiełbasa zapieczona w cieście chlebowym to rewelacyjna kanapka a sama baba
może być ozdobą stołu..
Smakuje wyjątkowo.

Składniki:
-2 białe kiełbaski
-4 dkg drożdży
-250 ml wody
-ok. 3 szklanki mąki
-łyżeczka cukru
-płaska łyżeczka soli


   Drożdże rozcieramy z cukrem.
Dodajemy połowę ciepłej wody i pół szklanki mąki.
Powstanie rozczyn, który odstawiamy do wyrośnięcia.
Następnie dodajemy resztę wody, sól i pozostałą mąkę.
Wyrabiamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy, aby wyrosło.


   Ciasto wykładamy na stolnicę posypaną mąką i formujemy prostokąt.
Z kiełbasy zdejmujemy osłonki i układamy mięso na cieście.
Zwijamy w rulon.


   Rulon przekładamy do natłuszczonej formy babkowej z kominem ( średnica ok. 23 cm) pamiętając, aby łączenie ciasta było na spodzie.
Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.



   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 40 minut.
Na 5 minut przed wyciągnięciem wierzch baby smarujemy gęstym krochmalem.


   Po wyciągnięciu z formy całą babę smarujemy krochmalem i ponownie, ale już bez formy
wstawiamy do piekarnika na ok. 5 minut.
Baba jest gotowa.


Smacznego!







1 komentarz: