środa, 6 maja 2015

Udka z kurczaka z kaszą gryczaną, w kapuście



Wyglądają, jak gołąbki, ale smakują inaczej i wyjątkowo.

   Składniki:

-filety z udek kurczaka
-podwójny filet z piersi kurczaka
-główka białej kapusty
-2 marchewki
-10 dkg kaszy gryczanej
-ząbek czosnku
-sól, pieprz, słodka papryka, pieprz ziołowy
-2-3 łyżki masła
-olej


Udka przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i pieprzem ziołowym.
Kaszę gryczaną gotujemy na sypko.


Kapustę sparzamy.
Zdejmujemy tyle liści, ile mamy udek.


Filety z piersi kurczaka drobno siekamy.


Czosnek kroimy w drobną kostkę a marchewkę w plasterki.


Roztapiamy masło i podsmażamy delikatnie czosnek.


Łączymy pokrojoną pierś kurczaka z kaszą i czosnkiem.
Mieszamy i przyprawiamy do smaku.


Na liściach układamy udka


i porcje piersi z kaszą.


Zwijamy, jak gołąbki.
Posypujemy papryką.


Podsmażamy na oleju z niewielką ilością masła.


Gołąbki przekładamy do naczynia żaroodpornego
a na patelni podsmażamy marchewkę.
Kiedy się zeszkli, dolewamy ok. szklankę bulionu warzywnego
i przekładamy do gołąbków.


Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C
na 90 minut.



Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Znów nasza ulubiona kasza :) Danie świetnie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pierwszy rzut oka myślałam, że to gołąbki. Bardzo pomysłowo i smacznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł na fajne i smakowite danie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne, na pewno bym się skusiła:)

    OdpowiedzUsuń
  5. gołąbki z kurczakiem - świetne danie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Super pomysł na udka :) Pyszna kasza, szkoda, że nikt w moim domu prócz mnie jej nie lubi...

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniały przepis, na pewno by mi psomakowało:)

    OdpowiedzUsuń