piątek, 30 stycznia 2015

Kurczak pieczony z farszem



   Zapowiadany wcześniej kurczak z farszem, ale w wersji klasycznej.


   Składniki:

-duży kurczak - ok. 2 kg
-podwójny filet z piersi kurczaka
-20 dkg wątróbki drobiowej
-duża czerstwa bułka, lub dwie małe
-1/2 kostki margaryny
-szklanka mleka
-garść bułki tartej
-ząbek czosnku
-10 suszonych pomidorów
-pęczek natki pietruszki
-sól, pieprz, słodka papryka
-łyżeczka cukru
-olej


   Umytego i osuszonego kurczaka pozbawiamy kości:
ze skrzydełek odcinamy lotki, robimy nacięcia od wewnętrznej strony skrzydełek
i ostrym nożem oddzielamy mięso od kości;
podobnie postępujemy z udkami;
w następnej kolejności oddzielamy mięso na grzbiecie a na koniec z piersi.
Staramy się nie uszkodzić skórki.
   Kurczaka przyprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy na czas przygotowania farszu.


   Kroimy natkę pietruszki i suszone pomidory.


   W maszynce mielimy wątróbkę, pierś z kurczaka, czosnek i bułkę, 
namoczoną wcześniej w mleku i odciśniętą.


   Dodajemy bułkę tartą,pomidory i margarynę, dokładnie wyrabiamy,
 przyprawiamy do smaku, dodajemy pietruszkę i mieszamy.


Farszem napełniamy wnętrze kurczaka i udka, formujemy
i zszywamy dratwą. Skrzydełka spinamy wykałaczkami.


Posypujemy papryką, skrapiamy olejem i przekładamy
do naczynia żaroodpornego.



   Pieczemy w temperaturze 160 st. C ok. 70 minut a następnie wyłączamy temperaturę, przykrywamy naczynie i pozostawiamy w piekarniku przez ok. 30 minut.


   Wyjmujemy, pozbawiamy wykałaczek i nici i gotowe.


   Smakuje równie dobrze na gorąco, jak i na zimno.


Smacznego!


4 komentarze:

  1. Pięknie się prezentuje, gdybym tylko umiała tak wyluzować kurczaka...

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie się prezentuje. Nigdy nie próbowałam nadziewać kurczaka. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wypasiony kurczak :D Taki obiad jest iście królewski! plus niespodzianka w środku :)

    OdpowiedzUsuń