poniedziałek, 9 grudnia 2013

Chleb z boczkiem



   To nie będzie kanapka z boczkiem na chlebie.
To będzie chleb z boczkiem w środku, czyli pieczemy chleb.

Chleb z cebulką odwiedzający naszego bloga już znają.
Dzisiaj dołożymy do niego wędzony boczek.
W tym wydaniu chleb smakuje wyśmienicie.

Zaczynamy od początku.
Produktów jest niewiele:
-ok. 1,5 kg mąki pszennej 650
-3 szklanki (750 ml ) ciepłej wody
-10 dkg drożdży
-3 łyżeczki soli
-3 łyżeczki cukru
-3 garści cebulki prażonej
-25 dkg wędzonego boczku


Drożdże rozcieramy z cukrem, dolewamy szklankę ciepłej wody, wsypujemy szklankę mąki,
mieszamy, posypujemy delikatnie mąką i odstawiamy do wyrośnięcia.


   Rozczyn przelewamy do większej miski, dolewamy 2 szklanki ciepłej wody, wsypujemy
3 łyżeczki soli, dosypujemy 1 kg mąki i wyrabiamy ciasto.


   Kiedy jest jeszcze luźne dosypujemy i wgniatamy prażoną cebulkę.
Dosypujemy stopniowo resztę mąki i wyrabiamy ciasto chlebowe.


   Posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.


   W czasie, kiedy ciasto rośnie boczek kroimy w wąskie paseczki.


   Wyrośnięte ciasto wykładamy na posypaną mąką stolnicę i dzielimy je na 2 części.


   Z ciasta formujemy prostokątny placek, układamy na nim paseczki boczku, dociskając je do ciasta.


   Zwijamy ściśle rulon tak, jak na roladę.


   Przekładamy do nasmarowanych tłuszczem blaszek, wyrównujemy i pozostawiamy pod ściereczką do wyrośnięcia.
Ostrym nożem nacinamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury
180 st. C z termoobiegiem na 45-50 minut.



   W międzyczasie przygotowujemy krochmal do posmarowania skórki.
Do szklanki wlewamy 2 łyżki zimnej wody, wsypujemy 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, mieszamy i zalewamy wrzątkiem do połowy szklanki.



   Na ok. 5 minut przed końcem pieczenia chleby wyciągamy z piekarnika, smarujemy krochmalem i wstawiamy jeszcze raz, aby krochmal się zapiekł. Skórka będzie wtedy błyszcząca.


   Bezpośrednio po upieczeniu wyciągamy chleby z blaszek.
Gotowy, pachnący, chrupiący i ma niepowtarzalny smak.


Smacznego!














8 komentarzy:

  1. Chlebuś pychota. Naprawdę polecam. Można jeść bez niczego. Osobiście wolę inne pieczywo,ale ten jest wyśmienity. Gratuluję pomysłu. A.J

    OdpowiedzUsuń
  2. Czuję ten zapach domowego chleba aż tutaj u mnie. Pomysłowy chleb z boczkiem muszę wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  3. ekstra pomysł, nie trzeba kanapek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Genialne...i po co jakieś dodatki, smarowidła jak mamy wszystko przy jednym użyciu noża :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O jaaa, jaki musiał być pyszny! Zapisuję przepis i za jakiś czas spróbuję zrobić, bo aż ślinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten chlebek wygląda bardzo kusząco i napewno tak smakuje

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo zaciekawiłaś mnie tym przepisem :)

    OdpowiedzUsuń