poniedziałek, 23 września 2013

Pierogi z pieca



   Robimy pierogi z mięsem bez gotowania.
 Przygotowujemy farsz, czyli:
-gotujemy dwie ćwiartki z kurczaka tak, jak na rosół.

My do wody dodajemy: 
-jedną marchewkę
-opaloną cebulę
-ząbek czosnku
-warzywko
-ziele angielskie
-liść laurowy
-natkę pietruszki
-kilka suszonych grzybów


   Ugotowane ćwiartki obieramy z mięsa.
Dokładamy 30 dkg mielonego mięsa wieprzowego, ugotowaną wcześniej marchewkę
i cebulę i wszystko mielimy.


   Do zmielonego mięsa dodajemy
-jedno jajko
-pieprz
-przyprawę barbecue
i dokładnie mieszamy.
Farsz gotowy.


   Przygotowujemy ciasto, jak na sakiewki z kaszanką.
Do tej ilości farszu wystarczy połowa ciasta, drugą połowę wykorzystamy na leniwe
poduszeczki.



   Wycinamy kółeczka, nakładamy farsz, sklejamy brzegi, dociskamy widelcem
i układamy na blaszce z papierem do pieczenia.




  Możemy na pierogach zrobić delikatny wzorek, posmarować roztrzepanym jajkiem
i do nagrzanego pieca na ok. 15 minut w temp. 180 st. C.


Gotowe.


   Znakomicie smakują z czerwonym barszczem.



Smacznego!











6 komentarzy:

  1. Wyglądają obłędnie! Smakują pewnie też. Dodaję do świątecznej listy przepisów.

    OdpowiedzUsuń
  2. Poprostu rewelacja. Takiego farszu nie znałam. Gorąco polecam bo kosztowałam. Pycha! Anka

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo fajne :) nigdy nie robiłam pieczonych ale zachęcają te :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy jeszcze nie próbowałem pierogów pieczonych, ale Twoje wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń