16 marca 2017

Babka z kuleczek



Kolejna babka drożdżowa z nutą fantazji.

   Składniki:

-45 dkg mąki 405
-3 dkg drożdży
-300 ml ciepłego mleka
-7 łyżek cukru
-4 żółtka i jedno jajko
-7 dkg masła
-2 łyżki kakao
-wanilia
-szczypta soli
-wiśnie drylowane
-brzoskwinie lub jabłka z syropu


Drożdże ucieramy z łyżką cukru.
Dodajemy 150 ml mleka, 5 dkg mąki, mieszamy
i odstawiamy do wyrośnięcia.


Dodajemy pozostały cukier, wanilię, 4 żółtka, szczyptę soli,
pozostałe mleko, 22 dkg mąki
i miksujemy.


Ciasto dzielimy na 2 części,
do jednej z nich dodajemy kakao i miksujemy.



Do ciemnego ciasta dodajemy 8 dkg mąki i wyrabiamy.
Dodajemy 3,5 dkg stopionego masła i wyrabiamy,
aż się wchłonie.

Do białego ciasta dodajemy 10 dkg mąki,
wyrabiamy, dodajemy pozostałe stopione masło
i wyrabiamy, aż się wchłonie.

Ciasta odstawiamy do wyrośnięcia.




Rozwałkowujemy na stolnicy.


Kroimy na małe kwadraty.




Na białym cieście układamy odsączone wiśnie,
 na ciemnym pokrojone w kostkę jabłka lub brzoskwinie.



Formujemy kuleczki i układamy w natłuszczonej formie do pieczenia.



Odstawiamy do wyrośnięcia.


Smarujemy roztrzepanym jajkiem.


Pieczemy 25 minut w temperaturze 160 st. C.





Smacznego!





















13 komentarzy:

  1. FANTASTYCZNA! Już nam się świąt zachciało ^^

    OdpowiedzUsuń
  2. Babka śliczna!Pomysł, jak zwykle u Was,rewelacyjny!Spróbuję i ja,ale czy mi taka wyjdzie?Buziaczki i pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tobie wszystko wychodzi a my mamy na to dowody:)Pozdrawiamy.

      Usuń
  3. Pomysłowa! Podoba mi się puszka na kakao, zdradź gdzie kupiłaś?

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja odpowiedź może zabrzmi dziwnie: producentem puszki z kakao jest firma
    z Wadowic a zakupiona została w Anglii :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Babka wygląda wyśmienicie, jestem pewna że tak też smakuje :) kolejny fajny pomysł na urozmaicenie zwykłej babki ;)
    Pozdrawiam cieplutko! ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Poszłam w gości, a tam babka z bloga. Świetny przepis w świetnym wykonaniu. Jak ktoś lubi słodkie ciasta i babki to polecam sypnąć więcej cukru ;)

    OdpowiedzUsuń