01 października 2013

Jabłka w płaszczykach



   Korzystamy z tego, że jabłka obrodziły, więc zrobimy je tym razem w płaszczykach.

Wybieramy 15-20 średnich jabłek, najlepiej słodkich i twardych.


   Obieramy i wydrążamy gniazda nasienne.


   Aby jabłka zachowały jędrność i nie puszczały soku, w trakcie pieczenia musimy je
ugotować w syropie:
-gotujemy 3 szklanki wody z 2 szklankami cukru
-kiedy syrop zacznie wrzeć wsypujemy 1,5 łyżeczki kwasku cytrynowego

Do tak przygotowanego syropu wkładamy wydrążone jabłka i na małym ogniu gotujemy
przez 5 minut, obracając je.


   Wyjmujemy z syropu i studzimy.
Syrop zlewamy do słoika, zakręcamy i wykorzystamy go przygotowując jabłka
następnym razem.


   Do środka jabłek możemy włożyć dżem lub świeże owoce, np. śliwki węgierki.


   Korzystamy z uniwersalnego ciasta na sakiewki.


   Ciasto rozwałkowujemy, kroimy kwadraty o takiej wielkości, aby po złożeniu objęły jabłka.



   Sklejamy brzegi ciasta.


   Układamy na blaszce z papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem
i wstawiamy do gorącego piekarnika 180 st. C na 15 minut.


Gotowe:



Smacznego!









6 komentarzy:

  1. jak niewiele potrzeba, by stworzyć cudowny jesienny smakołyk!

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Dziękujemy:)Pozdrawiamy cieplutko:)Miło Cię widzieć:)

      Usuń
  3. Boniu... jak one pięknie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pomysł genialny w swojej prostocie, na pewno było pyszne! Ja też mam teraz sporo jabłek, narwaliśmy sporo w sobotę i muszę coś z nich wyczarować, być może skorzystam z tego przepisu, bo takie jabłuuszka wyglądają cudnie, pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń