poniedziałek, 10 lutego 2014

Makaron domowy



   Wiele razy, przy okazji przygotowywania różnych potraw gotowaliśmy rosół.
Nie wspominaliśmy, w jaki sposób go wykorzystujemy a my dorabiamy do niego makaron
domowy i mamy smaczny rosołek.


   Do przygotowania makaronu potrzeba bardzo niewiele składników:
-2 żółtka oraz jedno całe jajko
-2 łyżki zimnej wody
-ok. 1 i 1/4 szklanki mąki
-szczypta soli


   Do miseczki wsypujemy szklankę mąki.
Dodajemy jajka, wodę i sól.
Po zagnieceniu powstanie luźne ciasto, do którego stopniowo dosypujemy resztę mąki.
Musi powstać zwarte ciasto, które nie klei się do rąk.


   Dzielimy je na części, aby łatwiej było wałkować.


   Stolnicę posypujemy mąką i każdą z części rozwałkowujemy na cieniutki placek.


   Placki układamy na ściereczce i pozostawiamy na ok. 30 minut, aby ciasto lekko podeschło.


   Placek zwijamy w rulonik i kroimy cienkie makaroniki.


   Do gotującej się, osolonej wody wrzucamy makaron.
Mieszając doprowadzamy do wrzenia.
Gotujemy na małym ogniu ok. 5 minut.


   Wylewamy makaron na sitko, przelewamy zimną wodą i odsączamy.


   Jak już wspominaliśmy, tak przygotowany makaron można wykorzystać do rosołu, ale też
do zupy pomidorowej lub zapiekanek.
Przepis na rosół znajdziecie na naszym blogu w przepisach na inne potrawy, np. 
w galaretce drobiowe lub w pierogach z pieca.


Tak wygląda nasz rosołek z domowym makaronem.


          Smakuje wybornie.


Smacznego!

A oto rosół z makaronem domowym
w wykonaniu Karinki :)



Pozdrawiamy :)











10 komentarzy:

  1. Makaron rewelacja! A z rosołem-delicja!!! Buziaczki dla kuchareczki i" kuchareczka".

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dziękujemy.Trzeba przyznać,że
    to dzięki kuchareczkowi makaronik jest tak perfekcyjnie pokrojony:) Rosołek z domowym makaronem -to poezja smaku:)Pozdrawiamy serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mamo? A zostawisz mi końcówki? ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jasne,że zostawiam:)przecież to nasza domowa tradycja:)buziaki

    OdpowiedzUsuń
  5. Stało się! Zrobiłam domowy makaron i powiem tylko, że jest to najlepsszy makaron na świecie Trochę się trzeba naugniatać i nawałkować, ale zdecydowanie warto.

    OdpowiedzUsuń
  6. Szpinak, serek i sos, bo to było ravioli ;) Re-we-la-cja!

    OdpowiedzUsuń
  7. A przepis kiedy?Przecież to danie z opisu jest smakowite:)-Gordon Ramsey w starym wydaniu:)

    OdpowiedzUsuń
  8. I powtórka;)) do rosołu obowiązkowy! Raz jeszcze dziękujemy za przepis;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cała prawda...rosół bez domowego makaronu - to nie jest ten prawdziwy rosół:)
      Buziaki

      Usuń