środa, 16 lipca 2014

Zapiekanka warzywno - mięsna



   Pyszne danie obiadowe i nie tylko. W zasadzie można w niej zapiec wszystko.
Bazą są ziemniaki i wędzony boczek oraz por. Reszta to kwestia wyobraźni a ciasto 
wszystko idealnie połączy.

Składniki naszej zapiekanki:
-5 ugotowanych ziemniaków
-2 plastry wędzonego boczku
-por
-20 dkg piersi z kurczaka
-1/2 kg fasolki szparagowej
-3 łyżki startego żółtego sera
-3 jajka
-3 łyżki mąki ziemniaczanej
-3 łyżki majonezu
-sól
-warzywko
-pieprz


   Pora kroimy na drobne kawałki.


   Fasolkę gotujemy 10 minut w osolonej i przyprawionej warzywkiem wodzie, odsączamy
i kroimy na mniejsze kawałki.
   Ugotowane ziemniaki kroimy w plasterki, boczek i fileta z kurczaka w dość dużą kostkę.


   W misce roztrzepujemy jajka, przyprawiamy wstępnie warzywkiem i pieprzem, dodajemy pora i fasolkę, dodajemy majonez, ser i mąkę ziemniaczaną i mieszamy.
   Dodajemy ziemniaki i mięso i mieszamy.
Doprawiamy do smaku.


   Wykładamy do formy.


   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na ok. 45 minut.


Zapiekanka gotowa.


      Wystarczy dodać odrobinę ketchupu, dołożyć ogórka kiszonego ze szczypiorkiem 
i delektować się smakiem.


Smacznego!







4 komentarze:

  1. Lubię takie zapiekanki - "wyczyśćlodówę"

    OdpowiedzUsuń
  2. Dokładnie:)Wszystko odpowiednio dorzucone tworzy rewelacyjne danie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowite, dietetyczne i w dodatku proste do zrobienia.Super pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  4. na kolację czy obiad,w sam raz :)

    OdpowiedzUsuń