01 października 2013

Babeczki z jabłkami




   Trochę pofantazjujemy i wyjdzie bardzo ciekawy deser, z jabłkami w roli głównej.

   Przygotowujemy:

-12-15 jabłek
-kilka śliwek
-goździki
-mąkę
-cukier puder
-margarynę
-2 jajka
-proszek do pieczenia
-aromat śmietankowy


   Jabłka obieramy i wydrążamy gniazda nasienne.


   Przygotowujemy syrop:

-gotujemy 3 szklanki wody z 2 szklankami cukru
-do wrzątku dosypujemy 1,5 łyżeczki kwasku cytrynowego


   Do wrzącego syropu wkładamy jabłka.

Gotujemy na małym ogniu przez 5 minut, przez cały czas obracając.
Wyciągamy i studzimy.

Syrop jest do wykorzystania przy następnym pieczeniu..


   Jabłka stygną a my zagniatamy kruche ciasto.

Do miski wsypujemy:

-1,5 szklanki mąki
-0,5 szklanki cukru pudru
-0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodajemy:

-10 dkg margaryny
-1 jajko
-aromat śmietankowy

Zagniatamy ciasto.


   Cienko rozwałkowujemy, wycinamy krążki, którymi wykładamy foremki.
Inny, dłuższy pasek ciasta tniemy na wąskie paseczki.


   Na surowe ciasto kładziemy jabłko i owijamy je dookoła paseczkiem ciasta, które będzie
imitowało ponacinaną skórkę. Aby paseczek nie zsuwał się po jabłku musimy dolny koniec
umieścić pod jabłkiem. Paseczki można łączyć.
Paseczek kończy się w otworku jabłka, dociskamy go kawałkiem śliwki lub innego owocu.

Nie może zabraknąć wersji dla dzieci i tu zamiast imitacji skórki pojawia się czapeczka
wykonana z ciasta.
W środku jabłka jest śliwka lub dżem.
Oczy i nosek naszego ludzika robimy z goździków.

Wszystko układamy na blaszce z papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem
i wstawiamy do piekarnika na 15-20 minut w temp. 180 st. C.


   Po upieczeniu wyjmujemy z foremek.





   Forma ozdobienia i podania na stół według uznania.
Jak to smakuje?

Warto się koniecznie przekonać.


Smacznego!












5 komentarzy: