sobota, 19 stycznia 2019

Pieczeń z soczewicą



Pieczeń, którą dziś proponujemy można wykorzystać na gorąco do obiadu,
ale równie dobrze smakuje na zimno.

   Składniki:

-1 kg mielonej łopatki
kurczak zagrodowy ok. 1.5 kg
- szklanka czerwonej soczewicy
- 1/3 szklanki owsianych płatków górskich
- 2 jajka
- kostka rosołowa
- sól, pieprz
- szczypta kozieradki
- tymianek
- czosnek niedźwiedzi
- 1 -2 ząbki czosnku
- przyprawy: harissa, tandoori masala




Kozieradkę rozdrabniamy.


Soczewicę zalewamy dwiema szklankami gorącej wody.

 Dodajemy kostkę rosołową
i gotujemy na małym ogniu, aż osiągnie konsystencję papki
i studzimy.


Z kurczaka zdejmujemy skórę
a mięso oddzielamy od kości.


Mięso kroimy na kawałki i delikatnie solimy.


Ścieramy czosnek.


Do mielonego mięsa dodajemy soczewicę, czosnek i jajka.


Dodajemy sól.pieprz, kozieradkę, tymianek, czosnek niedźwiedzi,
przyprawę harissa i dokładnie mieszamy.


Dodajemy płatki owsiane i mieszamy.


Dodajemy mięso z kurczaka i mieszamy.


Odstawiamy na ok. pół godziny.


Skórę z kurczaka odwracamy na wewnętrzną stronę i przyprawiamy masalą.

Ponownie odwracamy na zewnętrzną stronę.


Skórę napełniamy przygotowanym mięsem
i posypujemy masalą.


Układamy w naczyniu żaroodpornym wyłożonym folią aluminiową
skropioną olejem.


Przykrywamy folią aluminiową i zawijamy mocno brzegi,
tworząc szczelny pakunek.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C
i pieczemy z termoobiegiem 90 minut.


Wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy wierzchnią folię
a na kurczaka nakładamy kilka kawałków masła.


Ponownie wstawiamy do piekarnika na 30 minut.


Gotowe.







Smacznego!




















5 komentarzy:

  1. Bardzo pomysłowe danie, mniamm ❤

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszna pieczeń,jak zawsze wszystkie dania u Maminka są rewelacyjne:)serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kawał mięsiwa, robi wrażenie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniała! I z kozieradką, zapomniałam o tej niezwykłej przyprawie, muszę kupić :-)

    OdpowiedzUsuń