04 października 2013

Kotlety mielone z pieczarkami



   Troszkę inna wersja kotletów mielonych, bo bez jajek i bułki.
Za to z pieczarkami lub marchewką.

Na początek mielimy ok. 1 kg łopatki, jedną dużą cebulę i 2 ząbki czosnku.
Jeśli mamy gotowe mięso mielone, to cebulę i czosnek tarkujemy na drobnych oczkach.



   Mięso przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą barbecue.

Kroimy kilka pieczarek i jedną cebulkę.
Posypujemy solą i pieprzem.

Jeśli ktoś nie lubi pieczarek może zastąpić je marchewką i cebulką.
Wtedy kroimy jedną cebulę, jedną marchewkę i też posypujemy solą i pieprzem.


   Aby przygotować pieczarki najpierw na niewielką ilość oleju wrzucamy cebulkę
a kiedy się zeszkli dodajemy pieczarki i smażymy do zrumienienia.

Podobnie jest z marchewką i cebulką z tą różnicą, że na patelnię wrzucamy je razem.


   Z mięsa formujemy kotlety, robimy w nich wgłębienia, nakładamy pieczarki lub
marchewkę i przykrywamy niewielkim krążkiem z mięsa kotletowego.


   Układamy na blaszce z papierem do pieczenia i zapiekamy w piekarniku przez
ok. 25 minut w temp. 180 st. C.


   Kotlety bardzo dobrze komponują się z gotowanymi ziemniakami i czerwonymi buraczkami.


Smacznego!






1 komentarz: