sobota, 21 grudnia 2013

Udka z kurczaka pieczone



   Podamy prosty sposób na przygotowanie kurczaka.
Mogą to być udka lub kurczak podzielony na części.
Zaletą jest to, że mięso nie wymaga wcześniejszego obsmażania.


   Mięso posypujemy przyprawą do kurczaka ( my używamy przyprawy "złocistej" ),
skrapiamy olejem i odstawiamy na kilka godzin.


   Potrzebne też będą 2-3 twarde jabłka i kilka gałązek rozmarynu.
Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i dzielimy na kawałki.


   Przyprawione mięso układamy na blaszce i podlewamy olejem pozostałym z marynaty.
Między części mięsa wkładamy jabłka, na wierzch układamy gałązki rozmarynu.


   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C z termoobiegiem
na ok. 50-60 minut.


   Tak upieczonego kurczaka możemy jeść na ciepło lub na zimno.




   Możemy podać jako obiad z ziemniakami i dowolną surówką.


Smacznego!







11 komentarzy:

  1. Przepis na kurczaka super. Mało pracy a smakuje że ho,ho.Wśród wielu przepisów ten najlepszy .Gorąco polecam ! AJ

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacja, proste do zrobienia i pyszne w smaku.

    OdpowiedzUsuń

  3. to danie niesamowicie kusi, te złociste udka, aż się proszą, by je schrupać :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Udka są przepyszne.Musisz je koniecznie spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo lubię pieczonego kurczaka:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Myyy pyszne i jaki kolorek :) pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Takim obiadem to bym nie pogardziła.

    OdpowiedzUsuń
  8. Udka są wyśmienite pycha.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy :)
      Cieszy nas, że przepis się sprawdza.
      Pozdrawiamy.

      Usuń
  9. Uwielbiam takie udka ale z dodatek jabłek to dla mnie nowość :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Udka są wyśmienite.

    OdpowiedzUsuń