25 września 2013

Ciasteczka z wisienką



   Coś na jesienne popołudnia.
Ciasteczka, które rozpływają się w ustach.

Składniki:

-kostka margaryny
-1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
-10 łyżek mąki pszennej
-0,75 szklanki cukru pudru
-kilka kropli aromatu śmietankowego
-drylowane wisienki z syropu


   Miksujemy margarynę, dodajemy cukier puder, mąkę ziemniaczaną i 3 łyżki mąki
pszennej oraz aromat.

Dokładnie miksujemy.


   Dodajemy resztę mąki pszennej i ręcznie zagniatamy ciasto.
Owijamy w folię spożywczą i wstawiamy na 30 minut do lodówki.



   Ponownie przegniatamy ciasto, formujemy kuleczki wielkości ok. 1,5 cm.
Układamy na blaszce z papierem do pieczenia, zachowując odpowiednie odległości,
ponieważ pomimo braku proszku do pieczenia ciasteczka i tak urosną.
Palcem namoczonym w mące ziemniaczanej robimy zagłębienia.


   W zagłębieniach umieszczamy połówki wisienek.


   Blaszkę z ciasteczkami umieszczamy w piekarniku na 15 minut w temp. 180 st. C.

A oto efekt:


Smacznego!










10 komentarzy:

  1. Jakie kochane:)))) śliczności

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak jak wyglądają tak też smakują. Rzeczywiście rozpływają się w ustach. Polecam! Siostra 2

    OdpowiedzUsuń
  3. Nprawdę pyszne, cieszą oko i żołądek. Polecam! Magda

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajnie wygladaja, na pewno pyszne

    OdpowiedzUsuń
  5. Zapowiadają się pyszne ciacha :D

    OdpowiedzUsuń
  6. ...dzięki:))...tego mi było trzeba! Super, że fotki pokazują kolejne fazy ..:)))

    OdpowiedzUsuń