01 marca 2016

Drożdżowe poduszeczki kresowe




Inspiracją do tego dania obiadowego są wspomnienia
i to bardzo odległe.

   Składniki:

-2 dkg drożdży
-200 ml ciepłej wody
-3 szklanki mąki
-1/2 łyżeczki cukru
-1/4 łyżeczki soli
-1 jajko
-20 dkg wędzonego lub surowego boczku
-1/2 cebuli
-ok. 150 ml oleju


Boczek kroimy w kostkę.


W drobną kostkę kroimy cebulę.


Drożdże ucieramy z cukrem, dodajemy 1/4 wody,
2 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.



W tym czasie na oleju podsmażamy boczek,


dodajemy cebulę


a kiedy cebula się zeszkli zlewamy olej na większą patelnię.


Do wyrośniętego rozczynu dodajemy sól, jajko,
pozostałą wodę, stopniowo mąkę
i zagniatamy ciasto (nie musi rosnąć).



Ciasto dzielimy na części


i dość cienko rozwałkowujemy.

Kroimy na małe kwadraciki i pozostawiamy na stolnicy na ok. 10 minut.




Na patelni rozgrzewamy olej pozostały po smażeniu skwarek,
układamy poduszeczki i smażymy z obu stron, na średnim ogniu,
do lekkiego zrumienienia.



Zdejmujemy z patelni, posypujemy skwarkami, dodajemy surówkę
i smaczny obiad gotowy.


Smacznego!
















11 komentarzy:

  1. Och, odległe te wspomnienia!Ale dzięki Wam odżyły i teraz mogę zrobić "poduszeczki"wg tego przepisu.Jaki to był smak!Niby proste i zwykłe,a jednak kapitalne!Gorące podziękowania i buziaczki!C

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Celinko
      to my dziękujemy za inspirację do tego niezwykłego dania. Podusie jedliśmy ze skwareczkami, jedliśmy bez... i zachwycaliśmy się smakiem.
      Pozdrawiamy ciepluteńko:)

      Usuń
  2. Ale fajne te poduszeczki! Nigdy takich nie jadłam, ale wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takich poduszeczek jeszcze nie jadłyśmy :)
    Nawet nie pomyślałybyśmy, że można je w ten sposób zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ciekawe :) takich poduszeczek jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie słyszałam jeszcze o takim daniu :) Muszę przyznać, że wygląda bardzo zachęcająco! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. a u nas jada sie je na słodko:)
    będę musiała wypróbować to połączenie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jestem pod wrażeniem. Świetne danie. Nie jadłam i nawet nie widziałam z daleka tak podanego dania. Bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń