czwartek, 20 listopada 2014

Naleśniki z grzybowym farszem



       Delikatne naleśniki z chrupiącą panierką a w środku aromatyczny farsz grzybowy.

   Składniki na farsz:

-40 dkg odciśniętych gotowanych grzybów 
-5 dkg grzybów suszonych
-3 cebule
-sól, pieprz
-pieprz ziołowy
-olej

   Składniki na ciasto naleśnikowe:

-1,5 szklanki mąki pszennej
-2 szklanki mleka
-1/4 łyżeczki cukru
-1 łyżka oleju
-2 jajka
-bułka tarta


   Grzyby suszone moczymy.
Cebulę kroimy w grube półplastry i delikatnie solimy.


   Cebulę podsmażamy na oleju, do zeszklenia, zdejmujemy z patelni a olej pozostawiamy.
Grzyby suszone odciskamy z wody.


   Grzyby i cebulę mielimy w maszynce.


   Przekładamy na patelnię, doprawiamy solą, pieprzem i pieprzem ziołowym 
i podsmażamy do delikatnego zrumienienia.


   Przygotowujemy ciasto naleśnikowe.
Składniki miksujemy.


   Smażymy placki naleśnikowe.


   Nakładamy porcje farszu.


   Zawijamy naleśniki.



     Jeśli pozostało trochę ciasta naleśnikowego, dolewamy odrobinę mleka
a jeśli nie - roztrzepujemy jajko, dodajemy 2 łyżki mąki i 3 łyżki mleka,
 mieszamy i przygotowujemy ciasto do panierowania

   Na patelni rozgrzewamy olej lub masło, naleśniki obtaczamy w bułce tartej,
 moczymy w cieście, ponownie obtaczamy w bułce tartej i układamy na patelni.
Podsmażamy na rumiano z obu stron.


    Naleśniki już są gotowe, ale z sosem grzybowym zyskają na smaku.



Smacznego!


3 komentarze:

  1. Ależ fantastyczna propozycja na jesienny obiad! I aranżacja stołu przepiękna!!!Każdy detal dopracowany perfekcyjnie! Podziwiam Waszą pracowitość i pomysłowość.Pozdrawiamy C i Z

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dziękujemy i pozdrawiamy serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń