30 kwietnia 2020

Zapiekanka gołąbkowa



Zapiekanka gołąbkowa to nic innego, jak gołąbki tradycyjne
w uproszczonej wersji.

    Składniki:

-główka kapusty
-30 dkg mięsa mielonego
-10 dkg ryżu
-10 dkg wędzonego boczku
-cebula
-ząbek czosnku
-500 ml przecieru pomidorowego
-sól,pieprz, przyprawa harissa i przyprawa do mięs
-świeża bazylia
-miód
-olej
-bulion warzywny



Ryż płuczemy i gotujemy na sypko w bulionie warzywnym.
Odcedzamy i studzimy.

Kapustę dzielimy na części.


Boczek, cebulę i czosnek kroimy na drobno.




Kapustę sparzamy w osolonej wodzie.


Boczek, mięso i ryż przyprawiamy i mieszamy.



Kapustę odsączamy


i kroimy na kawałki.


Przyprawiamy.


Kapustę delikatnie podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.

Na drugiej patelni na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulkę.


Połowę kapusty układamy w naczyniu żaroodpornym
(nie smarować naczynia).


Na kapustę wykładamy mięso.


Przykrywamy pozostała kapustą.



Na patelnię z cebulką wlewamy przecier pomidorowy,
dodajemy czosnek, przyprawiamy solą, harissą
i przyprawą do mięs, dodajemy miód do smaku,
zagotowujemy.
Na końcu dodajemy posiekaną bazylię.


Sos przelewamy do naczynia.



Pieczemy 45 minut w temperaturze 180 st. C.



Smacznego!

17 komentarzy:

  1. Super, uwielbiam takie przepisy, smak gołąbków, ale dużo mniej wysiłku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie mniej pracy a efekt najlepiej sprawdzić samemu. Polecamy:)

      Usuń
  2. I już wiem, co będzie jutro na obiad :)) Wspaniale wygląda, nabrałam ogromnej ochoty na te smaki :)
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że będzie Wam smakowało i że podzielisz się wrażeniami. Pozdrawiamy serecznie:)

      Usuń
  3. Na naszym dachu gołębie siedziały,
    Że na zapiekankę trafią - nie wiedziały:)
    Super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podsłuchaj co gadają jak już wrócą na dach:)

      Usuń
    2. Jak to? Przecież zostały zjedzone...

      Usuń
    3. Nie, nie zostały zjedzone, bo przecież to nie były galąbki pieczone tylko zapiekanka bez gołąbków😁a galąbki zobaczyły i szczęśliwe odleciały na dach😁

      Usuń
  4. Anonimowy01 maja, 2020

    Kochani!Powiem Wam,co mi się w tej zapiekance podoba-WSZYSTKO!Co tu się rozpisywać,po prostu trzeba zrobić!Zdjęcia zachwycają,składniki potrawy-moje!A pracy zdecydowanie mniej niż przy tradycyjnych gołąbkach.No to do dzieła!Buziaczki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki, dzięki:) Do dzieła a potem daj znać jak smakowało. Pozdrawiamy cieplutko❤️

      Usuń
  5. A my wczoraj mieliśmy gołąbki WIGILIJNE! Zostały zasypane w czeluściach zamrażarki i objawiły się w kwietniu. Co do gołąbków z mięsem to często robię tak jak ty, tylko liście po sparzeniu oddzielam od główki i wyścielam nimi formę. To się nazywa "rozwinięte gołąbki". Są jeszcze "gołe gołąbki", a twoje mogą się nazywać "posiekane gołąbki" :-D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nazwy oryginalne:) ile kucharek tyle wersji i tym sposobem mamy prawdziwy gołębnik :)

      Usuń
  6. Już dawno miałam zrobić, na pewno jest pyszna, a ja uwielbiam gołąbki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teraz jest najlepsza bo z młodą kapustą smakuje najlepiej:)

      Usuń
  7. Pyszności, aż zgłodniałam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszna zapiekanka. Zresztą uwielbia gołąbki!

    OdpowiedzUsuń
  9. taką zapiekankę z chęcią bym zjadła

    OdpowiedzUsuń