Bardzo prosta w przygotowaniu, popularna galareta wieprzowa.
Składniki:
-opalona cebula
-marchewka
-kawałek selera i pora
-2 ząbki czosnku
-ziele angielskie
-listki laurowe
-sól, pieprz
-1 kg łopatki wieprzowej
-1 lub 2 nóżki wieprzowe
Do garnka wlewamy tyle wody, aby zakryła mięso.
Mięso i warzywa gotujemy ok. 2 godziny.
Po ugotowaniu mięso z łopatki kroimy na małe kawałki.
Jeśli ktoś lubi, może dodać mięso z nóżek, ale raczej niewiele z nich da się zagospodarować.
Marchewkę kroimy w plasterki.
Rosół przecedzamy przez sitko.
Mięso i marchewkę układamy w szklanym naczyniu i zalewamy rosołem.
Odstawiamy do wystudzenia i zastygnięcia galarety.
Smacznego!
Pokazałam mężowi i muszę zrobić,bo aż chciał z monitora zjeść. Super galaretka!
OdpowiedzUsuńMój mąż taką uwielbia :-)
OdpowiedzUsuń