wtorek, 22 kwietnia 2014

Galareta wieprzowa



   Bardzo prosta w przygotowaniu, popularna galareta wieprzowa.


   Składniki:
-opalona cebula
-marchewka
-kawałek selera i pora
-2 ząbki czosnku
-ziele angielskie
-listki laurowe
-sól, pieprz


-1 kg łopatki wieprzowej
-1 lub 2 nóżki wieprzowe

Do garnka wlewamy tyle wody, aby zakryła mięso.


   Mięso i warzywa gotujemy ok. 2 godziny.


   Po ugotowaniu mięso z łopatki kroimy na małe kawałki.
Jeśli ktoś lubi, może dodać mięso z nóżek, ale raczej niewiele z nich da się zagospodarować.
Marchewkę kroimy w plasterki.
Rosół przecedzamy przez sitko.


   Mięso i marchewkę układamy w szklanym naczyniu i zalewamy rosołem.
Odstawiamy do wystudzenia i zastygnięcia galarety.


Smacznego!





2 komentarze:

  1. Pokazałam mężowi i muszę zrobić,bo aż chciał z monitora zjeść. Super galaretka!

    OdpowiedzUsuń