17 sierpnia 2014

Leczo


   Dużo świeżych warzyw, niewielki dodatek mięsa i powstaje garnek pysznego jedzonka.

Składniki:

-5 dużych papryk
-4 średnie cukinie
-5 pomidorów
-4 cebule
-1/2 l przecieru pomidorowego
-1/2 kg kiełbasy
-warzywko
-pieprz
-przyprawa do mięs


   Pomidorom nacinamy skórki i zalewamy je wrzątkiem.


   Umytą paprykę dzielimy na połówki, oczyszczamy z nasion i układamy na blaszce.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 20 minut.
Pieczenie znacznie poprawia smak papryki ( wielkie dzięki dla Karinki za podpowiedź ).


   Cebulę kroimy w piórka, kiełbasę w kostkę.



   Paprykę wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia.


   Cukinie obrane ze skórki oraz pomidory, także obrane ze skórki kroimy w kostkę.



   Z papryki zdejmujemy skórki a miąższ kroimy w kostkę.


   Do garnka wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy płaską łyżkę warzywka
i zagotowujemy.


   Na patelni podsmażamy kiełbasę a do wrzącego przecieru wrzucamy cebulę.


   Kiedy zacznie bulgotać dodajemy cukinię.
Ponownie doprowadzamy do wrzenia i dodajemy kolejno pomidory, paprykę i kiełbasę.





   Dokładnie mieszamy, przyprawiamy do smaku pieprzem i przyprawą do mięs,
zmniejszamy ogień i gotujemy przez godzinę.


   Możemy zwiększyć proporcje składników i leczo będziemy mieć na zapas w słoikach.
Wystarczy wrzące przełożyć do słoików, zakręcić i pasteryzować przez 20 minut.


Smacznego!
















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz