17 sierpnia 2014

Gulasz



   Tradycyjny, niezawodny gulasz bez udziwnień.

Składniki:

-ok. 1 kg łopatki lub szynki
-marchewka
-cebula 
-2-3 ząbki czosnku
-przyprawa do mięs
-warzywko
-pieprz
-olej do smażenia
-2 czubate łyżki mąki
-woda


   Mięso kroimy w sporą kostkę


i posypujemy przyprawą do mięs, skrapiamy olejem i pozostawiamy na ok. godzinę.


   Marchewkę, cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy do zeszklenia,
na niewielkiej ilości oleju.
Warzywa zdejmujemy z patelni, pozostawiając na niej olej, 


na który wrzucamy mięso.


   Smażymy do zrumienienia.


   Posypujemy mąką, mieszamy i przez chwilę smażymy.


   Dodajemy warzywa i mieszamy.



   Dolewamy wodę tak, aby zakryła mięso.
Doprowadzamy do wrzenia.
Doprawiamy do smaku przyprawą do mięs, warzywkiem i pieprzem.


   Przykrywamy, zmniejszamy ogień i gotujemy do miękkości mięsa, co pewien czas mieszając.


   Gulasz doskonale smakuje z kaszą gryczaną, ryżem, makaronem i dowolną surówką.


Smacznego!











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz