sobota, 12 kwietnia 2014

Babka bakaliowa



   Proponujemy troszkę inną babkę bakaliową.
Będzie to "drożdżówka w drożdżówce" i dużo bakalii.

   Składniki:
-5 szklanek mąki
-5 dkg drożdży
-1,5 szklanki ciepłego mleka
-4 łyżki cukru
-2 łyżki cukru brązowego lub trzcinowego
-4 jajka oraz jedno do smarowania
-10 dkg masła lub margaryny
-aromat śmietankowy
-bakalie ( rodzynki, żurawina, suszone morele, suszone śliwki, orzechy włoskie, 
  płatki migdałowe )


   Bakalie kroimy na mniejsze cząstki.
Część orzechów i płatków migdałowych zostawiamy


     a wszystko mieszamy i oprószamy mąką.


   Ucieramy drożdże z 4 łyżkami cukru, dodajemy połowę mleka i 3/4 szklanki mąki,
mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Do miski wsypujemy 3 szklanki mąki, szczyptę soli, dodajemy pozostałe mleko, rozczyn,
4 jajka, aromat i wyrabiamy ciasto.


   Połowę ciasta odkładamy i dodajemy 2 łyżki mąki, wyrabiamy, wlewamy połowę 
stopionego masła lub margaryny i wyrabiamy, aż tłuszcz się wchłonie.
Dodajemy bakalie i mieszamy.
Odstawiamy do wyrośnięcia.


   Do pozostałego ciasta dodajemy ok. 1 szklankę mąki i wyrabiamy.
Dodajemy stopione masło i wyrabiamy, aż się wchłonie.
Odstawiamy do wyrośnięcia.


   Na stolnicy posypanej mąką rozwałkowujemy ciasto bez bakalii, smarujemy roztrzepanym
jajkiem, posypujemy brązowym cukrem i migdałami z orzechami.


   Dłonie moczymy w mące, wyciągamy ciasto z bakaliami, formujemy wałek, który układamy
na rozwałkowanym placku.


   Placek zwijamy i przekładamy do natłuszczonej formy.
Bakalie zapakowane w ten sposób pozostaną mięciutkie i nie przypalą się.


   Po wyrośnięciu smarujemy roztrzepanym jajkiem i nacinamy, aby zapobiec pękaniu ciasta.


   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 50 st. C i ustawiamy temperaturę
160 st. C. Pieczemy 35-40 minut.


Babka pięknie upieczona.


   Wyjmujemy z formy i dekorujemy według uznania.


Smacznego!












6 komentarzy:

  1. Ale ślicznie ją udekorowałaś ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję.Babka w takim "stroju" smakuje jeszcze lepiej:)Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Popracować nad taką "babką" trzeba,ale jaki efekt!Gratuluję pomysłu i...spróbuję upiec podobną.

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetna świąteczna baba:) Zapraszam na konkurs u mnie na blogu:) http://jedzismakuj.blogspot.com/2014/04/konkurs-cacao-decomorreno.html

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo apetycznie wygląd. Chyba wkrótce wypróbuję Twój przepis.

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie i apetycznie wygląda ta baba :)

    OdpowiedzUsuń