piątek, 27 stycznia 2017

Golonka w marchewce z groszkiem



Mięso z golonki, marchewka, groszek, trochę przypraw
i obiad gotowy.

    Składniki:

-ok. 80 dkg golonki
-2 duże marchewki
-puszka drobnego groszku
-po kawałku selera, pora i korzenia pietruszki
-2 ząbki czosnku
-listek laurowy, ziele angielskie
-sól, pieprz ziołowy
-3 dkg masła


Golonkę moczymy w zimnej wodzie ok. 1 godzinę.

Wkładamy do garnka z zimną wodą,
dodajemy warzywa i przyprawy,
solimy i gotujemy do miękkości mięsa.

Po 20 minutach gotowania wyjmujemy marchewkę.


Ugotowaną golonkę wyjmujemy i studzimy.


Marchewkę kroimy w kostkę


i dodajemy do odsączonego groszku.


Golonkę pozbawiamy skóry, kości i tłuszczu.


Na patelni rozpuszczamy masło
i dodajemy marchewkę z groszkiem.

Przyprawiamy do smaku.


Dodajemy mięso, dolewamy ok. 100 ml rosołu
i możemy dusić na patelni pod przykryciem ok. 10 minut


lub w naczyniu żaroodpornym w piekarniku
nagrzanym do temperatury 160 st. C przez 10 minut.



Smacznego!









18 komentarzy:

  1. Bardzo smacznie wygląda, do tego odrobina musztardy i zjadać :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis!Golonka ze skórą i tłuszczem dla męża,dla mnie wersja z groszkiem i marchewką.W najbliższym czasie realizacja.Pozdrawiam.C

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny obiadek :)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. danie w sam raz dl moje męża

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiamy połączenie groszki z marchewką <3 Golonkę dałybyśmy tacie i wszyscy byliby zadowoleni xD

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawy przepis. Nietypowo podane mięsko. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mam przyjemność zaprosić Ciebie na konkurs, no mojego bloga. Jak znajdziesz chwilkę, to wpadnij. Jest smacznie :)
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zwykle robię golonkę po bawarsku, ale ta wersja bardzo przypadła mi do gustu. Patrząc na zdjęcia ma się wrażenie, że to całkiem lekkostrawne i niskokaloryczne danie : ) Taka „rozgrzeszona” golonka to fajna alternatywa dla osób, które ograniczają tłuszcze zwierzęce w diecie, a od czasu do czasu chcą sobie przypomnieć smak ulubionego dania. To coś zupełnie innego niż golonka pieczona z piwem i kapustą, ale pewnie równie smaczna i z pewnością wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Napisałaś o naszej golonce więcej niż my sami :) bardzo dziękujemy.

      Usuń
  9. Smakowicie wygląda :) Filtrujesz wodę na której gotujesz? My mamy filtr do wody fitaqua redox - daje wodę zwiększającą odporność.

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda znakomicie! Zwolennicy Paleo byliby zachwyceni! Ta opcja wygląda znacznie bardziej fit, aniżeli pieczona. Mnóstwo pełnowartościowego białka. Warto jeść mięso! Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo dziękujemy i pozdrawiamy :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo apetyczna goloneczka. Jak dla mnie strzał w 10 :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda cudownie! Istne arcydzieło :-) Mam już ochodztę na samą myśl. Pozdrawiam i gratuluję

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda wyśmienicie! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i bardzo dziękuje

    OdpowiedzUsuń