09 lipca 2015

Sałatka z sardynek



Proponujemy sałatkę bogatą w wapń
a na dodatek bardzo smaczną.

   Składniki:

-puszka sardynek w oleju
-1/2 średniego brokuła
-ok. 10 dkg fasolki szparagowej
-szczypior
-kilka suszonych pomidorów
-po garści pestek słonecznika i dyni
-sól i pieprz do smaku
-biały ser


Suszone pomidory i szczypior kroimy na drobno.


Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 7-10 minut.
Wyjmujemy i osuszamy a do wody wrzucamy
podzielonego na cząstki brokuła.
Gotujemy przez 3-5 minut.
Wyjmujemy i hartujemy go w zimnej wodzie
a następnie odsączamy.


Kroimy na drobno.


Pestki słonecznika i dyni podsmażamy na odrobinie oleju z masłem.
Odsączamy na papierowym ręczniku.


Brokuła kroimy na średnie cząstki.


W misce mieszamy brokuła, szczypior, fasolkę i sardynkę.


Dorzucamy podsmażone pestki dyni i słonecznika i mieszamy.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.


Układamy na plastrach białego sera i delektujemy się smakiem.


Smacznego!


6 komentarzy:

  1. Świetny pomysł kochana na pyszną sałatkę :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nawet nie wiemy czy lubi sardynki :P Sałatka ma ciekawie dobrane składniki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszna syta sałatka, chrupiące pestki dodają smaku!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawie dobrane składniki, chętnie bym spróbowała :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń