Proponujemy sałatkę bogatą w wapń
a na dodatek bardzo smaczną.
Składniki:
-puszka sardynek w oleju
-1/2 średniego brokuła
-ok. 10 dkg fasolki szparagowej
-szczypior
-kilka suszonych pomidorów
-po garści pestek słonecznika i dyni
-sól i pieprz do smaku
-biały ser
Suszone pomidory i szczypior kroimy na drobno.
Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 7-10 minut.
Wyjmujemy i osuszamy a do wody wrzucamy
podzielonego na cząstki brokuła.
Gotujemy przez 3-5 minut.
Wyjmujemy i hartujemy go w zimnej wodzie
a następnie odsączamy.
Kroimy na drobno.
Pestki słonecznika i dyni podsmażamy na odrobinie oleju z masłem.
Odsączamy na papierowym ręczniku.
Brokuła kroimy na średnie cząstki.
W misce mieszamy brokuła, szczypior, fasolkę i sardynkę.
Dorzucamy podsmażone pestki dyni i słonecznika i mieszamy.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Układamy na plastrach białego sera i delektujemy się smakiem.
Smacznego!
Świetny pomysł kochana na pyszną sałatkę :-)
OdpowiedzUsuńNawet nie wiemy czy lubi sardynki :P Sałatka ma ciekawie dobrane składniki :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa sałatka :)
OdpowiedzUsuńpyszna syta sałatka, chrupiące pestki dodają smaku!
OdpowiedzUsuńCiekawie dobrane składniki, chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Zapraszamy i pozdrawiamy:)
OdpowiedzUsuń