czwartek, 16 kwietnia 2015

"Murzynek"



Bardzo proste ciasto na dużą blaszkę.

   Składniki:

-5 jajek
-2 szklanki cukru
-4 szklanki mąki
-2 szklanki mleka
-1 szklanka oleju
-2 łyżki kakao
-3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
-słoiczek dżemu
-aromat


Jajka ucieramy z cukrem.


Dodajemy mąkę wymieszaną z sodą, aromat, mleko i miksujemy.


Dodajemy olej i miksujemy.


Dodajemy przesiane kakao i miksujemy.


Dodajemy dżem i mieszamy łyżką.


Przelewamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą blaszki
i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C
na ok. 60 minut.


Wystudzone ciasto możemy polać czekoladą.



Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Chyba wszyscy kochają murzynki:)) Ja uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto , które zawsze się sprawdza i bardzo smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rzeczywiście wyglada na proste i na pewno smaczne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak murzynek to tylko z dżemem :D Tylko i wyłącznie taki wchodzi w grę :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię to ciacho, pamiętam je jeszcze z dzieciństwa takie polane polewą :-) mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Murzynka potrafiły upiec nawet dzieci.
    Pamiętamy jak piekliśmy go jeszcze
    w prodiżu:)
    Oczywiście obowiązkowo polany polewą kakaową:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Czasami taka blaszka na podziałkę potrzebna. Super szybkie i smaczne 👍👍👍Dziękuję pozdrawiam 💗-decznie.

    OdpowiedzUsuń