24 października 2013

Ryba w cieście



   Mała odmiana.
Odpoczywamy od mięsa.
Robimy rybę i to jaką?...
Rybę w cieście.

Cztery porcje fileta lub kostki z dowolnej ryby ( my mamy polędwiczki z mintaja) - to baza
naszego dania.

Do tego:
-przyprawa do ryb i olej - tylko tyle, aby przyprawić rybę

a na ciasto:

-1,5 szklanki mąki
-150 ml mleka
-2 jajka
-2 łyżki oleju
-pieprz ziołowy
-sól
-0,5 cebuli
-1 dkg drożdży
-0,5 łyżeczki cukru
-1 łyżka wody



   Rybę z obu stron posypujemy przyprawą do ryb i skrapiamy olejem.
Odstawiamy na 1 godzinę.


   W tym czasie przygotowujemy ciasto.

W szklance rozcieramy drożdże z cukrem i łyżką ciepłej wody.
Nie muszą rosnąć.


   Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy mleko, jajka, olej i drożdże.
Miksujemy.


   Dodajemy drobno pokrojoną cebulkę i przyprawy do smaku.

Mieszamy i ciasto mamy gotowe.


   Na patelni z olejem smażymy na rumiano z obu stron rybę.


   Ryba na patelni musi być w ostępach, ponieważ ciasto urośnie.
Polewamy wszystkie filety częścią ciasta tak, aby spłynęło na patelnię i czekamy chwilę,
aby się zapiekło.
Odwracamy filety ciastem do spodu i ponownie polewamy rybę.



   Smażymy na wolnym ogniu, kilka razy obracając.


   Ryba jest gotowa.

Świetnie smakuje z ziemniakami z sosem pomidorowym i surówką z białej kapusty.


Smacznego!









4 komentarze:

  1. taka jedna co ma pecha24 października, 2013

    Smak dzieciństwa! Pamiętam też jeden bardzo szczególny piątek 13-tego hehe :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Rybka wyszła rewelacja! Kostki z mintaja, sos pomidorowy, a do tego surówka z kiszonej kapusty! Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  3. A jednak zdecydowałaś się na rybkę:)
    Nam też narobiłaś smaku:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Prezentuje się wyśmienicie, będę musiał wypróbować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń