10 marca 2014

Karczek składany z farszem



   Karczek w innym wydaniu, ale tak smaczny, że mniam mniam... :)

Składniki:
-ok. 1 kg karkówki
-ok. 1/2 kg mięsa mielonego
-4 pieczarki
-3 cebule
-3 marchewki
-2 duże ząbki czosnku
-1 czerstwa bułka
-1 jajko
-sól, pieprz, przyprawa barbecue, olej


   Karkówkę kroimy w plastry a czosnek w drobną kosteczkę.


   Plastry mięsa rozbijamy dłonią, przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem.


   Jedną cebulę i pieczarki kroimy w drobną kosteczkę.
Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulkę.
Dodajemy pieczarki, przyprawiamy sola i pieprzem i smażymy do odparowania sosu.
Studzimy.


   Do mielonego mięsa dodajemy odciśniętą bułkę, jajko i podsmażone pieczarki.
Wyrabiamy masę, przyprawiając do smaku barbecue i solą.


   Na plaster karkówki nakładamy farsz, składamy na pół a brzegi spinamy wykałaczką.




   Marchewkę kroimy w plasterki, cebulę w ćwierćplasterki.


   Na rozgrzanym oleju obsmażamy z obu stron nasze składańce i przekładamy je do naczynia
żaroodpornego.
Na pozostały olej wrzucamy marchewkę z cebulą i podsmażamy do zeszklenia.
Przekładamy na mięso, przykrywamy naczynie.


   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 50 minut.
Ostatnie 15 minut pieczemy bez pokrywy.


Pięknie upiekło się.


Możemy jeść obiadek z dowolną surówką.


Smacznego!












3 komentarze:

  1. Uwielbiam takie dania, a właśnie nadchodzi czas jesieni, kiedy często taki robię :)
    Mięsko, grzybki i wszystko przygotowane w mój ulubiony sposób, czyli w piekarniku.

    OdpowiedzUsuń