21 marca 2014

Sernik



   Upieczemy "ser w serze", czyli nieco inne wydanie sernika.

Składniki na masę twarogową:
-1/2 kg mielonego twarogu
-30 dkg krajanki twarogowej
-4 jajka
-1/2 szklanki cukru białego
-1/2 szklanki cukru brązowego lub trzcinowego
-1/4 szklanki wody
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-1 łyżka kakao
-2 łyżki stopionego masła
-aromat śmietankowy
-słoiczek kwaśnego dżemu


   Wodę z brązowym cukrem zagotowujemy i studzimy.


   Składniki na ciasto:
-1,5 szklanki mąki
-1/4 szklanki cukru
-2 żółtka
-10 dkg margaryny
-łyżeczka proszku do pieczenia
-aromat 


   Krajankę twarogową kroimy w długie paski.


   Zalewamy syropem cukrowym.


      Z podanych składników na ciasto robimy kruszonkę.
2/3 wykładamy na blaszkę ( 30 x 22 cm ) z papierem do pieczenia.


   Na kruszonkę wykładamy dżem.


   Następnie układamy połowę odsączonych z syropu pasków twarogowych.


   Oddzielamy żółtka od białek.
Z białek ubijamy pianę z dodatkiem szczypty soli.
Żółtka ucieramy z cukrem i aromatem.
Dodajemy twaróg, stopione masło i mąkę ziemniaczaną i wszystko miksujemy.
Dodajemy pianę z białek i mieszamy łyżką.


   Połowę masy wykładamy na blaszkę.


   Resztę pasków posypujemy kakao i układamy na masie twarogowej.
Przykrywamy pozostałą masą i posypujemy kruszonką.


   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 50 minut.


   Wyjmujemy z piekarnika 


i gotowe.


Smacznego!













3 komentarze: