piątek, 15 listopada 2013

Krupniok z jajami



   Dziś na obiad nostalgiczne danie barowe-krupniok, czy jak kto woli kaszanka z jajeczkiem.

Składników jest niewiele:
-krupnioki
-cebula
-jajka
-pieprz
-sól


   Krupnioki pozbawiamy osłonek i dzielimy na kawałki.
Cebulę kroimy w kostkę.


   Na patelnię wlewamy niewielką ilość oleju, na którym zeszklimy cebulę.
Dokładamy pokrojone krupnioki i wszystko razem przesmażamy.


   Wbijamy jajka, pieprzymy i solimy, mieszamy i kiedy jajka się zetną krupnioki są gotowe do
położenia na talerz.


   Do tego obowiązkowo ogóreczek kiszony i kajzerka.


   Coś wspaniałego.


Smacznego!





9 komentarzy:

  1. Pora roku nostalgiczna
    Ale żeby się nie smucić
    Przekształć smutek we wspomnienia
    I krupnioczek wrzuć na ruszcik ;-)
    Kup cebulkę i jajeczka
    Krupniok-sprawa oczywista
    Weź patelnię
    Usmaż wszystko
    I bułeczkę dorzuć jeszcze :-)
    Danie oprócz nasycenia ;-)
    Gwarantuje też wspomnienia :-)
    ALE TYLKO TE DOBRE :-)
    P :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie to miłe!Bardzo dziękujemy i pozdrawiamy cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam krupniok mężowi na kolacyjkę i bardzo mu smakowała, powiedział że w takiej wersji kaszanki jeszcze nie jadł. Ja niestety nie jadłam bo po świętach muszę ograniczyć jedzonko, ponieważ nie dopinają się mi ulubione spodnie:)) ale pachniało niesamowicie. Pozdrawiam cieplutko. Edyta:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Szkoda,że nie spróbowałaś:),
    ale pewnie jeszcze nie raz usmażysz krupniok a my mamy małą podpowiedź:)
    Krupniok z jajami uwielbiał Tata a najlepsza wersja była w sezonie grzybowym, kiedy dodawało się jeszcze borowiki lub podgrzybki - mniammuśne::)
    Jako dziecko jadałam z Tatą, więc niewiele mu zostawało:)Smak pamiętam do dziś:)
    Grzybki będą dopiero za jakiś czas, działka wymodeluje figurkę i będziesz mogła bez oporów wrócić do krupnioka:)
    Pozdrawiamy ciepluteńko:)

    OdpowiedzUsuń
  5. ciekawa byłam co to jest krupniok,a tu kaszanka hehe:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pycha , jak teraz bym zjadla, zamienilabym szynke na to danie , tylko nigdy nie wbijalam jajka ? a jeszcze ta makatka to z czasow moje mlodosci , wszystko zamawiam wraz z ta makatka o zonie , Maminku , ja jestem stala konsumentka , pozdrawiam !
    WANDA

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękujemy za miły i bardzo ciepły komentarz. Krupniok z dodatkiem jajek na pewno będzie Tobie smakował:) Pozdrawiamy cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wieki już nie jadłam...Pycha :-)

    OdpowiedzUsuń