wtorek, 12 stycznia 2016

Chleb z ziarnami pszenicy



Jeden z wielu domowych chlebów,
ponieważ od kilku lat jemy tylko chleb z domowego wypieku.
Tym razem z ziarnami pszenicy.

   Składniki:

-1 kg mąki pszennej 650
-2 szklanki mąki żytniej
-10 dkg drożdży
-1 l ciepłej wody
-15 dkg pszenicy oczyszczonej
-1 łyżka cukru
-1 czubata łyżka soli
-1 łyżka oleju lub 3 garści prażonej cebulki


Pszenicę wsypujemy do rondelka, zalewamy zimną wodą,
ok. 3 cm ponad poziom ziaren
i odstawiamy na kilka godzin, najlepiej na noc.
Gotujemy na minimalnym ogniu ok. 25 minut.
Zlewamy nadmiar wody i pozostawiamy pod przykryciem
do wystudzenia.


Drożdże rozcieramy z cukrem,
dolewamy szklankę wody, dosypujemy szklankę mąki pszennej,
mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia.


Do większej miski wlewamy pozostałą wodę,
dodajemy sól, wyrośnięte drożdże,
dosypujemy pozostałą mąkę
i wyrabiamy ciasto.


Dodajemy pszenicę i olej lub cebulkę prażoną.
Wyrabiamy ciasto.


Dwie blaszki o wymiarach ok. 30 x 14 x 7 cm natłuszczamy,
przekładamy do nich po połowie ciasta 
i wilgotną dłonią wyrównujemy powierzchnię chleba.
Pozostawiamy do wyrośnięcia.


Ciasto wyrosło.


Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 st. C,
zwiększamy temperaturę do 180 st. C
i pieczemy przez ok. 55 minut.


Przygotowujemy krochmal
z 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
wymieszanej z 3 łyżkami zimnej wody
i zalewamy wrzątkiem do wys. 1/2 szklanki.


Na ok. 10 minut przed końcem pieczenia
chleb smarujemy krochmalem i wstawimy do piekarnika.



Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Jeszcze ciepłą kromeczkę (najlepiej tzw. piętkę) poprosimy <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszamy!
      Poczęstujemy nawet wszystkimi piętkami :)

      Usuń
  2. Taki domowy chlebek najlepszy! A jakby był jeszcze ciepły to już w ogóle extra! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie domowe chlebki, pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale piękny. Wygląda tak bardzo domowo :))

    OdpowiedzUsuń