środa, 15 stycznia 2014

Placki ziemniaczane z sosem gulaszowym



   Prawdziwe placki ziemniaczane, czyli zrobione z tartych ziemniaków smakują chyba wszystkim. 
Dodając do nich sos z mięsem i surówkę uzyskujemy danie obiadowe.

   Składniki na placki:
-ok. 1,5 kg obranych ziemniaków
-1 cebula
-2 jajka
-2 łyżki mąki pszennej
-pieprz ziołowy
-sól

   Składniki na sos:
-ok. 30 dkg karkówki
-ząbek czosnku
-2 łyżki mąki
-pieprz, sól
-przyprawa warzywna
-przyprawa barbecue
-olej
-woda


   Zaczynamy od przygotowania sosu.
Mięso kroimy w kostkę.


   Posypujemy solą i pieprzem. Dodajemy pokrojony w kostkę czosnek.
Skrapiamy olejem i mieszamy.


   Na niewielkiej ilości oleju mięso podsmażamy do zrumienienia.


   Posypujemy dwiema łyżkami mąki.


   Smażymy do zrumienienia mąki.


   Dolewamy 1,5 szklanki wody i zagotowujemy na patelni, stale mieszając.
Przyprawiamy przyprawą warzywną i barbecue do smaku.
Przelewamy do rondelka i gotujemy na minimalnym ogniu ok. 15 minut.
Sos jest gotowy.


   Ziemniaki i cebulę przecieramy na tarce na drobnych oczkach lub w maszynie.


   Dodajemy 2 jajka, 2 czubate łyżki mąki, pieprz ziołowy i sól do smaku.
Mieszamy.


   Na patelni rozgrzewamy olej.
Nakładamy masę ziemniaczaną formując dość duże placki.
Czekamy aż zrumienią się od spodu, odwracamy i zapiekamy.
Placki należy odwrócić kilka razy.


   Usmażone przekładamy na papier, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.


   Placki polewamy sosem z mięsem, dodajemy dowolną surówkę i mniam mniam...



Smacznego!












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz