15 stycznia 2014

Placki ziemniaczane z sosem gulaszowym



   Prawdziwe placki ziemniaczane, czyli zrobione z tartych ziemniaków smakują chyba wszystkim. 
Dodając do nich sos z mięsem i surówkę uzyskujemy danie obiadowe.

   Składniki na placki:

-ok. 1,5 kg obranych ziemniaków
-1 cebula
-2 jajka
-2 łyżki mąki pszennej
-pieprz ziołowy
-sól

   Składniki na sos:

-ok. 30 dkg karkówki
-ząbek czosnku
-2 łyżki mąki
-pieprz ziołowy, sól
-olej
-woda


   Zaczynamy od przygotowania sosu.
Mięso kroimy w kostkę.


   Posypujemy solą i pieprzem. Dodajemy pokrojony w kostkę czosnek.
Skrapiamy olejem i mieszamy.


   Na niewielkiej ilości oleju mięso podsmażamy do zrumienienia.


   Posypujemy dwiema łyżkami mąki.


   Smażymy do zrumienienia mąki.


   Dolewamy 1,5 szklanki wody i zagotowujemy na patelni, stale mieszając.
Przyprawiamy do smaku.
Przelewamy do rondelka i gotujemy na minimalnym ogniu ok. 15 minut.
Sos jest gotowy.


   Ziemniaki i cebulę przecieramy na tarce na drobnych oczkach lub w maszynie.


   Dodajemy 2 jajka, 2 czubate łyżki mąki, pieprz ziołowy i sól do smaku.
Mieszamy.


   Na patelni rozgrzewamy olej.
Nakładamy masę ziemniaczaną formując dość duże placki.
Czekamy aż zrumienią się od spodu, odwracamy i zapiekamy.
Placki należy odwrócić kilka razy.


   Usmażone przekładamy na papier, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.


   Placki polewamy sosem z mięsem, dodajemy dowolną surówkę i mniam mniam...



Smacznego!


Ziemniaczane naleśniki, którymi zachwycił się
zagraniczny mąż (patrz komentarze ) 😂

















2 komentarze:

  1. Zrobilam i placki i gulasz, pycha! I nawet "zagraniczny" maz mlaskal, zjadl dokladke i powiedzial, ze jesli te nalesniki z ziemniakow nie sa zbyt czasochlonne to moga byc czesciej ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magia:) nie wpadlibyśmy na to.
      Propozycja dla tych wszystkich,którzy nie lubią placków ziemniaczanych. Zawsze można zamienić je na ziemniaczane naleśniki a wtedy smakują wybornie nawet dla zagranicznych małżonków:)
      Brawo Ty!!!

      Usuń