sobota, 3 stycznia 2015

Kluski śląskie



   Chyba najpopularniejsze z klusek, szczególnie na terenie Górnego Śląska.
Przepisów na nie jest wiele.
My skorzystaliśmy z podpowiedzi Joli i ta wersja najbardziej nam odpowiada.
Kluseczki są bardzo delikatne i zawsze się udają.


   Składniki:

-1 kg ugotowanych ziemniaków
-ok. 1 i 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
-2/3 szklanki mleka
-łyżka masła
-sól


   Ugotowane ziemniaki mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę.


   Do ziemniaków dodajemy szklankę mąki ziemniaczanej i wstępnie wyrabiamy ciasto.


   Mleko zagotowujemy i dodajemy łyżkę masła.


   Wlewamy do masy ziemniaczanej i wyrabiamy.


   Stopniowo dosypujemy pozostałą mąkę i wyrabiamy do powstania jednolitego,
gładkiego ciasta.



   W dłoniach formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego.


   W każdej kulce robimy wgłębienie.


   Kluski wkładamy do garnka z wrzącą, osoloną wodą z odrobiną oleju.
Kiedy wypłyną na powierzchnię zbieramy łyżką cedzakową.



   Kluski mogą być dodatkiem do  wielu dań mięsnych.



Smacznego!


9 komentarzy:

  1. Takie kluseczki sa najlepsze z sosem pieczeniowym i duszonym mięskiem, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis - dawno nie robilam a tu mi smaka nsrobilas ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ^^, ostatnio chodzą mi co raz bardziej po głowie, tylko czasu brak by je zrobić niestety. Ale te wyszły super :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Obiadek dla mnie mmm pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kiedyś próbowałyśmy takie kluski chyba na jakimś weselu i nie przypadły nam do gustu :/ Jednak mogły to być kupione kluski a nie domowe, a takie pewnie są dużo lepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  6. My też próbowaliśmy już różne wersje ale tylko ta naszym zdaniem jest godna polecenia:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziś zrobiłam . Przepyszne.

    OdpowiedzUsuń
  8. Znany jest mi ten przepis lecz b.dodatku mleka i masła a w zamian jajko mimo wypróbuję napewno smakują wyśmienicie Dziękuję i Pozdrawiam.��

    OdpowiedzUsuń