13 stycznia 2015

Kotlety z wątróbki z ciecierzycą



   Delikatne kotlety z wątróbki drobiowej z cieciorką i warzywami.

   Składniki:

-1/2 kg wątróbki drobiowej
-filet z piersi kurczaka
-puszka cieciorki
-suszone pomidory
-cebula
-2 marchewki
-papryka
-natka pietruszki
-3 jajka
-bułka tarta
-przyprawa do mięs
-słodka papryka, sól, pieprz
-olej


   Wątróbkę przyprawiamy przyprawą do mięs, słodką papryką, skrapiamy olejem
i odstawiamy na czas przygotowania warzyw.


Kurczaka drobno kroimy i przyprawiamy solą i pieprzem.


Marchew, cebulę, suszone pomidory i paprykę kroimy w kostkę.
Cieciorkę odsączamy.



   Część cieciorki ( 1/3 ) rozgniatamy widelcem.


   Wątróbkę podsmażamy na patelni z olejem, zdejmujemy i studzimy a następnie
kroimy na drobno.



   Do kurczaka dodajemy 2/3 suszonych pomidorów, wątróbkę, jajka, 
pokrojoną natkę pietruszki, rozgniecioną cieciorkę, 3-4 łyżki bułki tartej, przyprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy.


   Na patelni z rozgrzanym olejem nakładamy łyżką porcje masy, formując kotleciki.
Smażymy na rumiano z obu stron.



   Kotlety zdejmujemy z patelni a na olej wrzucamy cebulę i marchewkę 
a kiedy się zeszklą dodajemy paprykę, pozostałe suszone pomidory i cieciorkę.
Chwilę podsmażamy.
Dodajemy odrobinę wody, doprawiamy do smaku i przekładamy na kotlety 
ułożone uprzednio w naczyniu żaroodpornym.
 



   Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C
na 25-30 minut.


Gotowe.



Smacznego!





1 komentarz: