24 lipca 2016

Kołacz ze śliwkami i kokosem



Dziś drożdżowy kołacz ze śliwkami pod kokosową pierzynką.

   Składniki:

-2 dkg drożdży
-5 dkg cukru
-30 dkg mąki
-200 ml ciepłego mleka
-5 dkg roztopionego masła
-1 jajko i jedno żółtko
-wanilia
-kilkanaście śliwek

   Na masę wiórkową:

-10 dkg wiórek kokosowych
-2 jajka i jedno białko
-5 dkg cukru

oraz jajko do smarowania.



Drożdże ucieramy z łyżeczką cukru, dolewamy 50 ml mleka,
dodajemy 5 dkg mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

Dodajemy jajko i żółtko, pozostały cukier, mleko, wanilię,
pozostałą mąkę, wyrabiamy a na koniec dodajemy
roztopione masło i wyrabiamy, aż się wchłonie.

Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia.



Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy wiórki, mieszamy,
dodajemy pianę z białka i mieszamy.



Ciasto przekładamy do formy z papierem do pieczenia.


Smarujemy roztrzepanym jajkiem.


Układamy połówki śliwek.


Przykrywamy masą wiórkową.


Po ok. 10 minutach wstawiamy do piekarnika
nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 20 minut.



Gotowe.



Smacznego!












6 komentarzy:

  1. Pyszny, jak zwykle piękna prezentacja :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kołacz kojarzy nam się tylko z tymi okrągłymi sprzedawanymi na festynach xD Ale ten wygląda i smakuje pewnie tak samo świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Porywam jeden kawałek ;) Pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne ciasto. Sezon na śliwki rozpoczęty :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepyszne ciacho, bardzo takie lubię :)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń