piątek, 7 lutego 2014

Kurczak peklowany pieczony




   Najprostszy w przygotowaniu i chyba najsmaczniejszy kurczak pieczony w całości.
Jego smak jest nie do opisania.

Potrzebujemy jedynie kurczaka o wadze ok. 2 kg i solankę.
Skład i przygotowanie solanki jak w mięsach pieczonych.
Jedyna różnica to czas peklowania- w przypadku kurczaka tylko 24 godziny.
Przed włożeniem do solanki kurczaka dokładnie myjemy w zimnej wodzie.


    Po wyjęciu z solanki ponownie go dokładnie myjemy i osuszamy.
Nacieramy niewielką ilością oleju i słodką papryką.
Związujemy nóżki i obwiązujemy kurczaka na wysokości skrzydełek a następnie układamy go
na blaszce z rusztem.


Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C z termoobiegiem na
60 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i kurczaka pozostawiamy w piekarniku
przez kolejne 30 minut przy włączonym termoobiegu.  



   Tak przygotowany jest smaczny i soczysty.


Smacznego!




12 komentarzy:

  1. Witam,

    jakoś kiedyś przypadkiem natrafiłam na Pani bloga. Przepisy są super! Ma Pani może jakiś fajny na szprotki/sardynki/ tuńczyk z puszki. Os tanio mam niedobory Ca ( trenuje sporty walki- boks tajski i ogólnie pracuje aktywnie- fitness.

    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za zainteresowanie.
    Na liście przepisów jest sałatka
    z ryżem, drobnym groszkiem i tuńczykiem - gorąco polecam. Często ją przygotowujemy, bo jest smaczna oraz energetyczna
    i dlatego zapas puszek tuńczyka zawsze mamy w lodówce.
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam, kurczak wygląda nieziemsko. Mam pytanie, jak zrobić solanke? Jakie zachować proporcje?

    OdpowiedzUsuń
  4. Solanka jest identyczna jak do mięs pieczonych czyli:
    -15 dkg soli
    -1 duża łyżka soli peklowej
    -3-4 ząbki czosnku
    -kilka ziaren ziela angielskiego
    -kilka ziaren pieprzu
    -szczypta kolendry
    -kilka listków laurowych
    -3 litry zimnej wody
    Jedyna różnica w peklowaniu to - tak jak wspominamy w przepisie-czas 24 godziny.
    Powodzenia:)


    OdpowiedzUsuń
  5. witam :) Kurczak wygląda tak że aż ślinka leci ;) a czy można by tak przygotować same udka czy ćwiartki kurczaka?

    OdpowiedzUsuń
  6. Oczywiście, że można.
    Dodam tylko, że w lecie, przy wysokich temperaturach
    mięso w solance należy trzymać w lodówce.
    Powodzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kurczak wyszedł przepyszny! Wspaniały przepis!

    OdpowiedzUsuń
  8. Pięknie się prezentuje :) myy pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Szukałem przepisu na peklowanie kurczaka do pieczenia i tu znalazłem ale mam wątpliwość czy podane w przepisie zioła w ciągu doby w zimnej wodzie oddadzą kurczakowi aromat? Czy może lepiej przyprawy pogotować, wodę ostudzić i wtedy peklować?
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Kurczak moczony przez dobę w solance jest aromatyczny. Zawsze można coś zmienić.
    Proszę spróbować.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  11. podczas niedlugiego gotowania przypraw zyskujemy lepszy aromat w miesie , sprawdzone wiele razy

    OdpowiedzUsuń