28 lutego 2014

Konserwa mięsna domowa



   Nie ma nic lepszego jak domowe wyroby.
Mięsko z konserwy na domowym chlebie z cebulką smakuje wyśmienicie.

Składniki:
-ok. 1 kg łopatki
-golonka o wadze ok. 1 kg
-solanka o składzie, jak w mięsach pieczonych
-pieprz


   Z golonki usuwamy kość i skórkę.
Łopatkę i mięso z golonki dokładnie płuczemy lub moczymy przez ok. 30 minut w zimnej wodzie a następnie wkładamy do solanki na 24 godziny.


   Wyjmujemy z solanki, płuczemy zimną wodą, odsączamy 


i kroimy w dość duże kawałki.

Przyprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy mięsa.


   Układamy ściśle w słoikach do wysokości 3/4 i zakręcamy.


   Wstawiamy do garnka z wodą wypełnioną do wysokości 2/3 słoików i zagotowujemy.
Kiedy woda zaczyna wrzeć zmniejszamy do minimum ogień i gotujemy przez 2 godziny.


   Wyjmujemy z garnka, pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia to znaczy do momentu,
gdy w słoikach z rosołu powstanie galaretka.
Słoiki można dość długo przechowywać w chłodnym miejscu.


   Mniam, mniam...


Smacznego!









5 komentarzy:

  1. też takie robię, bardzo dobry zdrowy pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe, nie wpadłabym na taki pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki za ten przepis! Mięsko aż pachnie! Do zrobienia natychmiast.Pozdrawiam gorąco.

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam:) Serdecznie proszę o dokładny przepis na solankę do przepisu pn" Konserwa mięsna"
    dzięki

    OdpowiedzUsuń
  5. Dokładny przepis na solankę znajduje się w poście: "Mięsa pieczone".
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń