środa, 8 stycznia 2014

Łopatka w warzywach




   Więcej warzyw niż mięsa czyli łopatka duszona w marchewce z groszkiem i cebulą.

Składniki:

-ok.60 dkg łopatki
-5 marchewek
-1 cebula
-3 ząbki czosnku
-puszka groszku
-sól
-pieprz
-olej
-5 dkg masła
-przyprawa warzywna


  Mięso kroimy na nieduże porcje, przyprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy olejem. Odstawiamy na pół godziny.


   Marchewkę i cebulę kroimy w kostkę a czosnek w plasterki. Posypujemy je delikatnie przyprawą warzywną. Groszek odsączamy.


Na patelni z niewielką ilością oleju podsmażamy do zrumienienia przygotowaną łopatkę.


   Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego a na patelnię wykładamy marchewkę
 z cebulą i czosnkiem. Dodajemy masło i podsmażamy warzywa do zeszklenia cebuli 
na niewielkim ogniu.


Dokładamy groszek,


chwilę podsmażamy a następnie dolewamy pół szklanki wody. Mieszamy i przekładamy warzywa do naczynia przykrywając nimi mięso.


Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st.C 
na 75 minut.


Nasze mięso jest delikatne, kruche ale jednocześnie soczyste a warzywa dodatkowo podkreślają smak. Jeśli dodamy pieczone ziemniaczki i dowolną surówkę uzyskamy świetne danie obiadowe.



                                                               Smacznego!









1 komentarz: