28 października 2015

Sos musztardowy



Idealny sos do jajek i dań z jajkami w roli głównej.

   Składniki:

-1,5 szklanki wody
-3 łyżki musztardy
-1/3 szklanki słodkiej śmietany
-2-3 małe ogórki kiszone
-mała cebula
-pieprz ziołowy
-sól
-cukier
-2 łyżki mąki kukurydzianej lub 2 łyżeczki mąki pszennej


    Do rondelka wlewamy 1,5 szklanki wody. Dodajemy 3 duże łyżki musztardy. 
                                           Mieszamy i podgrzewamy.

    Do 1/3 szklanki słodkiej śmietanki dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy
                                 i dolewamy do sosu musztardowego.

                        Ogórki kiszone i cebulę kroimy w drobną kostkę.

               Kiedy nasz sos zgęstnieje dodajemy ogórki i cebulkę.

                              Sos doprowadzamy do wrzenia, ciągle mieszając.

           Dopiero teraz przyprawiamy pieprzem ziołowym i ewentualnie solą i cukrem.


Sos gotowy.


Smacznego!

3 komentarze:

  1. Bardzo lubię taki sosik, pasuje do wielu dań :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. My akurat nie przepadamy ale nasz brat dałby się za musztardę pokroić :D Taki sos bardzo by mu smakował :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajnie tu sobie buszuję i znajduję takie kwiatki: sos musztardowy z ogórkami. W życiu by mi to nie przyszło do głowy, ale pewnie dobry, skoro ty robisz :-)

    OdpowiedzUsuń