sobota, 4 stycznia 2014

Sodowiaczki



   Sodowiaczki to placuszki z jabłkiem uwielbiane przez dzieci, ale dorośli też je lubią.

Składników niewiele:
-400 ml gęstego jogurtu naturalnego
-2 jajka
-szklanka mąki
-1/2 łyżeczki cukru
-1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
-szczypta cukru wanilinowego
-1 jabłko
-olej do smażenia


   Obieramy jabłko i kroimy w cienkie plasterki.
Oddzielamy żółtka od białek.
Białka ubijamy na sztywną pianę.


   Do żółtek dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy.
Łączymy z jogurtem i mieszamy.
Dodajemy mąkę z sodą i miksujemy na jednolitą masę.
Dodajemy pianę z białek i mieszamy łyżką.


   Na patelnię z rozgrzanym olejem nakładamy porcje ciasta a na wierzch plasterki jabłek.
Przykrywamy niewielką ilością ciasta.


   Smażymy na średnim ogniu.
Kiedy spód się zrumieni obracamy szybkim ruchem przy pomocy drewnianego patyczka.
Placuszki należy obrócić kilka razy.
Zdejmujemy na papier do odsączenia.



Możemy posypać cukrem i gotowe.


Smacznego!





3 komentarze:

  1. My mówimy racuchy :) pychota! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Znam sodziaczki :) Mogę potwierdzić, że są przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe i przepyszne :) serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń