wtorek, 3 grudnia 2013

Makaron "sznurki" z mięsem, pieczarkami i sosem



   Zacznijmy od tego-dlaczego sznurki?
Nazwę makaronu wymyślił nasz wnuczek, dla którego każdy długi makaron to sznurki.
My do dania wykorzystamy makaron 3-minutowy.

Do tego przygotujemy sos z mięsem i pieczarkami.

Potrzebujemy:
-25-30 dkg mielonego mięsa
-4-5 pieczarek
-100 g koncentratu pomidorowego
-1,5 szklanki wody
-pesto
-przyprawę barbecue
-olej
-sól
-cukier


   Na niewielkiej ilości oleju rumienimy mięso i zdejmujemy z patelni.


   Na pozostałym oleju rumienimy pokrojone pieczarki.


   Łączymy mięso z pieczarkami.


   W osobnym naczyniu przygotowujemy sos pomidorowy, czyli:
-do wody dodajemy koncentrat pomidorowy
-następnie dodajemy 1 łyżeczkę pesto, 0,5 łyżeczki przyprawy barbecue
-sól i cukier do smaku

Wymieszany sos wlewamy na patelnię i mieszamy z mięsem i pieczarkami.


   Gotujemy na małym ogniu ok. 5 minut.


   W tym czasie gotujemy makaron.
Odcedzamy, wykładamy na talerz i polewamy sosem z patelni.


   Przygotowanie dania zajmuje nie więcej niż 30 minut.
Świetnie smakuje z ogórkiem lub papryką konserwową.


Smacznego!







2 komentarze: