sobota, 1 marca 2014

Bigos



    Ugotujemy bigos z dodatkiem czerwonej kapusty.

Składniki:

-0,5 kg kapusty białej
-0,5 kg kapusty czerwonej
-0,5 kg kapusty kiszonej
-0,5 kg kiełbasy
-garść suszonych grzybów
-kilka suszonych śliwek
-przyprawa barbecue
-sól, pieprz, listek laurowy i ziele angielskie


   Białą i czerwoną kapustę szatkujemy.
Grzyby płuczemy w ciepłej wodzie.
Kapustę kiszoną odciskamy (sok zostawiamy - może się przydać w trakcie doprawiania
i płuczemy.
Śliwki kroimy.

   Do garnka wlewamy ok. 1,5 l wody, dodajemy łyżeczkę przyprawy barbecue, listki laurowe
 i kilka ziaren ziela angielskiego. Kiedy woda zacznie wrzeć wrzucamy poszatkowaną kapustę, grzyby i śliwki. Gotujemy na małym ogniu do czasu, kiedy kapusty zmiękną i będą szkliste -
-(ok 1 godzina).
   W trakcie gotowania woda wyparowuje, więc należy ją uzupełniać, aby bigos się nie przypalił.



   Czas na dodanie kiszonej kapusty. 
Kiedy wszystko wymieszamy i chwilę pogotujemy - dodajemy pokrojoną w kostkę i podsmażoną na patelni kiełbasę.


   Teraz nadajemy właściwego smaku, dodając pieprz, sól i ewentualnie 
sok z kapusty kiszonej.
Gotujemy ok 50-60 minut, pamiętając o uzupełnianiu wody.


                                            Bigosik gotowy.


Smacznego!


5 komentarzy:

  1. Zrobiłam maminkowy bigosik:) Nigdy wcześniej nie dodawałam do bigosu czerwonej kapusty ani przyprawy barbecue, wyszedł więc zupełnie inny niż ten co robiłam do tej pory, całkiem ciekawy w smaku i nietypowy ma kolor fioletowo-czerwony. Będę do niego wracała, bo robi się szybko i super smakuje. Pozdrawiam. Edyta:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jesteś niesamowita:)
    a Twoje opinie zawierają więcej szczegółów niż nasz opis potrawy,
    za co bardzo dziękujemy.
    Pozdrawiamy serdecznie)

    OdpowiedzUsuń
  3. Miło mi, że tak mówicie, ale niesamowici to Wy jesteście:) Odwalacie kawał naprawdę dobrej roboty, a ja tylko Was naśladuję:)Uwielbiam wprost Wasz blog i dziękuję za to co robicie. Pozdrawiam cieplutko. Edyta:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Droga Edytko,
    Twoje teksty i uwagi są wzruszające.
    Czytamy je po kilka razy
    i zawsze z niecierpliwością czekamy na kolejne udane dania w Twoim wykonaniu.
    Pozdrawiamy :)

    OdpowiedzUsuń