27 sierpnia 2015

Marmolada jabłkowa



Jak na spiżarnię przystało i aby tradycji stało się zadość,
nie może zabraknąć marmolady z jabłek.
Wykorzystujemy do nie niedojrzałe jabłka, które
gwarantują, że marmolada będzie twarda.
Dawniej można było ją kupić, krojoną nożem,
w wiejskich sklepach.

   Składniki:

-ok. 2,5 - 3 kg obranych i pokrojonych w cienkie plastry jabłek
-1 kg cukru


Pokrojone jabłka zasypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy na ok 30 minut.
Kiedy pojawi się sok, garnek ustawiamy na niewielkim ogniu
i gotujemy do odparowania soku i rozpadnięcia się jabłek.


Gorącą marmoladę przekładamy do słoików, 
zakręcamy i gotowe.

Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Pyszna bo swoja , bez konserwantów :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna marmoladka, a ile mniej więcej trwa odparowanie soku? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czas odparowywania soku zależy od jabłek. W naszych soku było niewiele i zajęło nam to 45 minut.Pozdrawiamy::)

    OdpowiedzUsuń
  4. Marmolada spoko, ale dopiero te dwa słodziaki na portretach to cuda!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marmoladą dawno zjedzona a nasze wnuki zdążyły już solidnie urosnać. Kochane slodziaki:)

      Usuń