27 sierpnia 2017

Placki ziemniaczano-gryczane z tuńczykiem i warzywami



    Składniki:

-5 ziemniaków surowych i jeden gotowany
-10 dkg kaszy gryczanej
-2 cebule
-1-2 jajka
-puszka tuńczyka w kawałkach w oleju roślinnym
-papryka, ogórek, pomidor
-plastry żółtego sera
-sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi, harissa
-sos czosnkowy


Kaszę gotujemy na sypko w bulionie warzywnym.
Ugotowanego ziemniaka zgniatamy.


Surowe ziemniaki i jedną cebulę ścieramy.
Zlewamy nadmiar wody.


Ziemniaki łączymy i mieszamy z jajkiem.


Dodajemy kaszę gryczaną, przyprawiamy i mieszamy.


Tuńczyka odsączamy i dodajemy drobno pokrojoną cebulkę.


Warzywa kroimy.


Na blaszce kładziemy papier do pieczenia,
delikatnie natłuszczamy olejem
i nakładamy ciasto ziemniaczano-gryczane formując placki.


Pieczemy 25-30 minut w temperaturze 170 st. C.


Układamy plastry żółtego sera.


Nakładamy tuńczyka,


sos, warzywa i jeszcze raz sos.


Gotowe.



Smacznego!













11 komentarzy:

  1. Muszę zrobić :)
    Pozdrawiam
    Marianna

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna prezentacja. Bardzo chętnie zjadła bym takiego placka, lubię tuńczyka -:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetyczna propozycja :) Chętnie bym skosztowała :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy pomysł z kaszą gryczaną ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Podziwiam kulinarną wyobraźnię!Placuszki wyglądają tak smakowicie,że aż chce się biec do kuchni i zacząć działać.Kolorowo,zdrowo i pięknie podane.Buziaczki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tyle ciepłych słów; za wszystkie bardzo dziękujemy. Pozdrawiamy serdecznie.

      Usuń
  6. Wyglądają naprawdę super te placuszki, mniam :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawe placuszki, chętnie bym spróbowała z tym tuńczykiem ;)
    Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  8. To takie placki na bogato :) Już samego placka z naszą ulubioną kaszą gryczaną byśmy z chęcią zjadły :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie tylko smakowicie wyglada ale jest pyszne, zamiast tunczyka z puszki dodalam swiezego ,tylko najpierw go usmazylam. Pychota

    OdpowiedzUsuń