wtorek, 22 listopada 2022

Czekoladowe ciasto z buraczkami

 


Było już ciasto z marchewką a teraz będzie
ciasto z czerwonymi buraczkami.
Polecamy, bo bardzo dobre.

       Składniki:

    -18 dkg buraczków startych na drobnych oczkach
    -20 dkg mąki tortowej
    -30 dkg cukru pudru
    -4 dkg kakao
    -12 dkg włoskich orzechów
    -240 ml oleju
    -4 jajka
    -4 łyżki wody lub mleka
    -2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    -można dodać aromat rumowy


Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia.


Siekamy orzechy.


Oddzielamy żółtka od białek.
Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę.


Miksujemy olej z cukrem,


stopniowo dodajemy żółtka i miksujemy.


Dodajemy wodę lub mleko, 
następnie buraczki i orzechy i miksujemy.


Dodajemy mąkę z kakao i miksujemy.


Dodajemy pianę i delikatnie mieszamy.


Przekładamy do blaszki (28x14cm) wyłożonej papierem do pieczenia
i pieczemy w temperaturze 170 st. C
ok. 55 minut do suchego patyczka.



Smacznego!




















17 komentarzy:

  1. Robimy bez orzechów za to z kawałkami czekolady. I co? Jedna blacha ciasta to za mało. Wstawiłam do piekarnika dwie, może choć jedna przetrwa do jutra

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I to jest dobry pomysł 😀
      Ciasto znika migusiem.
      Wykorzystamy podpowiedź i następne też upieczemy z kawałkami czekolady. Dzięki!
      Buziaki!

      Usuń
  2. Twojego bloga poznałam z bloga Marcepanowego Kącika.
    Twój buraczany burak wydaje mi się niezłym odkryciem. Burak służy do wzmocnienia koloru czekolady, aw przeszłości był używany do słodzenia, gdy użycie cukru nie było powszechne.
    Buziaki z Argentyny

    OdpowiedzUsuń
  3. W życiu bym nie pomyślała,że buraczki można dodać do ciasta,ale u Was się sprawdziło i wierzę,że jest pyszne.Wypróbuję niebawem i napiszę, czy mi wyszło.Zdjęcia jak zwykle urocze.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A to dopiero nowa sztuczka Maminkowa. Buraczki w cieście no,no.
      Lubisz zaskakiwać i zachęcać zdjęciami.Fajnie. Będzie z czego wybierać na święta i niedziele.

      Usuń
  4. Muszę przyznać, że chyba nie jadłam nigdy ciasta z buraczkami. Choć nie do końca brzmi to dla mnie smacznie to na zdjęciach prezentuje się obiecująco :)
    Super, że przedstawiłaś wszystko krok po kroku w opisach i na zdjęciach.
    No i te włoskie orzechy. Na pewno robią robotę w tym przepisie ;)
    Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapewniam, że w cieście nie czuje się buraczków a jedynie czekoladę 🙂
      Zawsze podajemy przepisy krok po kroku bo to zdecydowanie ułatwia wykonanie.
      Pozdrawiam!

      Usuń
  5. Ale ciekawie to wygląda! Takiego połączenia nie próbowałam! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłam raz i było bardzo smaczne

    OdpowiedzUsuń
  7. Dobry wieczorek, przychodzę z rewizytą i cóż widzę??? Pyszne jedzonko i to jeszcze jakieś super ciacho na pierwszym planie. Wierzę, że ciasto buraczkowe może być doskonałe bo tak samo kiedyś nie wierzyłam, że ciasto marchewkowe może być dobre, a przecież jest pyszne :) Jak ja się cieszę, że tu jestem i to jeszcze przepisy podajesz ze zdjęciami z poszczególnych etapów wykonania, SUPER!!! Jak dla mnie, kuchennego analfabety (u mnie mąż szaleje w kuchni), to jest to ekstra propozycja. Dodaję do obserwowanych i będę wracać. Pozdrowionka gorące <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mnie cieszy, że wypadłam dobrze i bardzo dziękuję za wszystkie ciepłe słowa.
      To bardzo miłe:)
      Pozdrawiam cieplutko🙂

      Usuń
  8. Super ciacho, bardzo podoba mi się ten przepis, kiedyś próbowałam zrobić fit ciasto z burakami, ale wyszedł mi zakalec, spróbuje z Twojego przepisu zrobić :-) Dziękuje serdecznie za inspiracje :-) Pozdrawiam ciepło i serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapewniam, że zakalca nie będzie:)
      Nawet puszyste i wilgotne ciasto wychodzi. A znając Twoje zdolności to wyjdzie super ciacho.
      Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  9. fajne, nigdy takiego nie próbowałam

    OdpowiedzUsuń