20 czerwca 2015

Boczek rolowany pieczony



Nasze ulubione mięsko do kanapek.
Smak i zapach nie ma sobie równych.

   Składniki:

-ok. 2 kg boczku ( w jednym kawałku )
-solanka ( jak do mięs pieczonych )
-słodka papryka

   Około dwa dni przed pieczeniem boczek umieszczamy w solance,
wstawiamy do lodówki i cierpliwie czekamy. 



Po dwóch dniach wyjmujemy z solanki,
płuczemy pod zimną wodą i osuszamy.


Boczek zwijamy w rulon i ciasno sznurujemy.



Posypujemy słodką papryką
i układamy w naczyniu żaroodpornym.


Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego
do temperatury 180 st. C na 60 minut.

Następnie zdejmujemy pokrywę i pieczemy przez 30  minut.

Ponownie przykrywamy naczynie, zmniejszamy temperaturę
do 140 st. C i pieczemy przez 40 minut.

Wyłączamy temperaturę a boczek pozostawiamy w piekarniku
na kolejne 15 minut.


Wyjmujemy z piekarnika i z naczynia,
studzimy i po ok. 2 godzinach zdejmujemy sznurki
a boczek wstawiamy do lodówki do całkowitego wystudzenia.


Wtedy możemy już, świeżutki - kroić w plastry.


Smacznego!

14 komentarzy:

  1. Jadałam taki za dzieciaka. Wspomnień czar. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Boczuś jak marzenie ,wspaniale się prezentuje nic tylko zajadać )
    Bez wątpienia jest przepyszny .
    Przepis wart wypróbowania )

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda solidnie i pysznie :) Oraz pięknie w przekroju :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kochani! Czy upiekę według Waszego przepisu,czy ugotuję-zawsze to jest przepyszne.A jeśli nic nie robię,to i tak uwielbiam tu zaglądać.Warto oczy nacieszyć,pozachwycać się i pochwalić MAMINKA za pomysły,za piękne zdjęcia,za estetykę,za wszystko!Gorące pozdrowienia!!!
    A boczek-no "miodzio"!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Mój mąż byłby zachwycony taką propozycją na kanapki :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Coś cudownego dla wielbicieli mięsa :), niestety ja do nich nie należę

    OdpowiedzUsuń
  7. Mój mężczyzna byłby zachwycony :)

    OdpowiedzUsuń
  8. boczek wygląda świetnie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. A co to za solanka? Nigdy nie robiłam wcześniej takich wędlin. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skład solanki jest w przepisie :" Mięsa pieczone " :)

      Usuń
  10. Boczek prezentuje się wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale pyszny boczuś, palce lizać ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda pysznie:))) A i sposób przygotowania nie wydaje się zbyt trudny :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale wielka chapa pysznego mięska!

    OdpowiedzUsuń