18 czerwca 2016

Ogórki konserwowe z marchewką



Sezon ogórkowy w pełni.
Tym razem przygotowaliśmy ogórki konserwowe
z dużą ilością marchewki.

   Składniki:

-ogórki
-młoda marchewka
-ząbki czosnku
-koper
-seler
-liście laurowe
-gorczyca
-ziele angielskie
-pieprz ziarnisty

 Zalewa ( jedna porcja):

-3 szklanki wody
-1/2 szklanki octu
-łyżka soli
-4-5 łyżek cukru
Składniki zalewy należy zagotować.


Ogórki myjemy i odcinamy końcówki.
Marchew obieramy.

Do słoików wrzucamy kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu
i gorczycy, 2 listki laurowe, koszyczek kopru, ząbek czosnku,
plaster selera.

Układamy ogórki i uzupełniamy marchewką.

Zalewamy gorącą zalewą, zakręcamy
i pasteryzujemy 7-8 minut od momentu wrzenia wody.



Smacznego!


6 komentarzy:

  1. Takie słoiczki są potem świetne w zimę! Wyciąga się i już są pyszne ogóreczki :)
    Pozdrawiam cieplutko! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Już niebawem zacznie się zaprawianie ogórasków :D Nie możemy jeść ani kiszonych ani w occie ale zawsze je lubiłyśmy w sałatkach czy jako dodatek do obiadu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To Wasze ogórki? Moje mają dopiero liście :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ogórki kupione na targu, bo nie mamy własnych upraw:)

      Usuń
  4. Słoiczki-marzenie!Wieczka dobrane do zawartości,etykiety tak samo,ekspozycja- jak zwykle u Was-przemyślana i miła dla oka.A ogórki z całą marchewką to "strzał w dziesiątkę"!Inspiracja do realizacji wkrótce.Buziaki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo, bardzo dziękujemy.
      Kolorowe wieczka nie tylko fajnie wyglądają na słoikach ale też dobrze się spisują. Z innymi bywało różnie i wtedy tylko przetworów i pracy szkoda.
      Pozdrawiamy gorąco.Buziaczki.

      Usuń