08 listopada 2013

Kafelki drożdżowe z rodzynkami



   Jedno z najprostszych a jednocześnie smacznych i efektownych.

Produkty na ciasto:

-ok. 3 i 1/2 szklanki mąki
-1-2 łyżki cukru
-1 szklanka mleka
-1 jajko
-3 dkg margaryny
-szczypta soli
-aromat śmietankowy
-10 dkg rodzynek
-4 dkg drożdży

Dodatki:

-brązowy cukier
-wiórki kokosowe
-2 łyżki stopionego masła
-1 jajko do smarowania


   Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy ciepłe mleko i szklankę mąki.
Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.


   Rodzynki zalewamy wrzątkiem.
Po 10 minutach odcedzamy, osuszamy, kroimy na drobniejsze cząstki i posypujemy mąką.


   Do wyrośniętego rozczynu drożdżowego dodajemy jajko, szczyptę soli, aromat
 i pozostałą mąkę. Zagniatamy ciasto, dodajemy roztopione masło. 
Wyrabiamy i dodajemy rodzynki.
Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.


   Rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm.


   Smarujemy roztopionym masłem lub olejem.


   Posypujemy brązowym cukrem i wiórkami kokosowymi.


   Ciasto dzielimy na pasy,


układamy jeden na drugim,


ostrym nożem tniemy pasy na kwadraty.



   W podłużnej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy nasze kwadraty
i pozostawiamy do wyrośnięcia.

Smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury
160 st. C z termoobiegiem na ok. 40 minut.


   Ciasto jest gotowe i prezentuje się okazale.



   Odrywamy sobie kafelki i delektujemy się smakiem.


Smacznego!














6 komentarzy:

  1. Uwielbiam ciasto drożdżowe!

    OdpowiedzUsuń
  2. W składnikach nie ma drożdży :)
    Ale drożdżówki w tej formie lubię bardzo, są bardzo poręczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Słuszna uwaga. Bardzo dziękuję. Zaraz będą:)
      Pozdrawiam

      Usuń
  3. Dzis wyprobowalam przepis i jestem zachwycona :) Smak dziecinstwa, zjadlam wielki kawal jeszcze cieplego ciasta :) Nie wiedzialam tylko, ile cukru dac do ciasta, dalam 2 lyzki i wyszlo przepyszne!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Słuszna uwaga, ale świetnie sobie poradziłaś. Zaraz uzupełniamy treść.
    Życzymy smacznego i serdecznie pozdrawiamy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajne ciacho. Drożdzowe moje ulubione

    OdpowiedzUsuń