sobota, 1 sierpnia 2020

Zapiekany filet z kurczaka - przepis Caroline



Przepis otrzymaliśmy od Caroline z Wielkiej Brytanii.

Delikatnie go zmodyfikowaliśmy, ale efekt końcowy
jest chyba równie smaczny.

Nam taki obiadek bardzo odpowiada.

    Składniki:

- filet z kurczaka
- ok. 7 dkg bułki tartej
- 5 dkg żółtego sera
- ząbek czosnku
- 5 dkg masła
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- przyprawa harissa


Fileta kroimy w paski i przyprawiamy przyprawą harissa i solą.


Dna naczynek delikatnie smarujemy masłem.

Układamy w nich paski kurczaka.


Ścieramy ser.


Do bułki tartej dodajemy pieprz, ser i pokrojoną natkę pietruszki.

 Mieszamy.


Do roztopionego masła dodajemy pokrojony drobno czosnek.



Masło z czosnkiem przelewamy do bułki i mieszamy.


Powstałą kruszonką zasypujemy filety 
i delikatnie dociskamy.


Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C
na ok. 15 minut.



Smacznego!

Dziękujemy Caroline za przepis
a oto wersja oryginalna:















47 komentarzy:

  1. Uwielbiam takiego typu zapiekanki, na pewno jest bardzo pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł na obiad, mój mały by wcinał jak szalony :-) Będę musiała zrobić, a my bardzo lubimy fileta pod każdą postacią.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jestem ciekawa czy tak przygotowany filet będzie Wam smakował.
      Pozdrawiam😊

      Usuń
  3. Bardzo podobają mi się Twoje przepisy! Apetyczne, proste i dla każdego :). Super ta zapiekanka! Idealna na letni obiad :). Miłego dnia życzę!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki 😊aktualnie nie mam za dużo czasu, więc staram się przygotowywać obiady, które nie są pracochłonne.
      Wszystkiego dobrego😊

      Usuń
  4. Super pomysł na kurczaka, idealny na rodzinny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. Tylko się cieszyć 😊potraw z mięsa jest całe mnóstwo i to całkiem prostych.
      Powodzenia:)

      Usuń
    2. chyba mięso mielone jest najprostsze do zrobienia i jest wiele przepisów nań:)

      Usuń
  6. Trzeba przyznać, że bardzo oryginalny przepis! Muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam:) coś innego a smakuje wybornie!
      Pozdrawiam:)

      Usuń
  7. No cóż ja mogę napisać?Wszystkie Wasze przepisy są do przygotowania-tak pięknie opisane,sfotografowane,przemyślane i zawsze są kwiaty na stole.Cudnie!A zapiekanka z pewnością smaczna(wersja pierwsza bardziej mi pasuje).Buziaczki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękujemy😊
      Mimo, że nie zawsze starcza czasu, to staramy się żeby dom był domem. Kwiatki obowiązkowo być muszą a obiady nie mogą być przykrym obowiązkiem a przyjemnością 😊
      Pozdrawiamy serdecznie. Buziaki gorące! ❤️😘

      Usuń
  8. świetny sposób na pyszny obiad dla rodzinki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zapiszę sobie przepis, bo to zdecydowanie danie dla Mojego Ukochanego :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepis rewelacja. Mięso pod taką kruszonką musi być pyszne. Kiedyś na pewno wypróbuję. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest zdecydowanie inne i ma oryginalny smak. Polecam:)

      Usuń
  11. Chętnie kiedyś to zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo fajny pomysł na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Chętnie wypróbuję ten przepis, bo muszę przyznać,
    że bardzo mnie zaciekawił :D Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  14. No mój małżonek za tę zapiekankę NA PEWNO dokonałby porzucenia rodzinnego gniazda i opędzlowałby wszystkie te zarąbiste naczynka z zawartości. Po czym zjadłby dekorek, bo wygląda także niesamowicie apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  15. Hola con esos ingredientes se ve delicioso el ajo y el perejil le da un sabor exquisito!!
    Un beso

    OdpowiedzUsuń
  16. Rewelacyjny przepis. Z chęcią przygotuję taki obiadek.

    OdpowiedzUsuń
  17. Lubię takie eksperymenty, ale bułka tarta mnie w przepisie zaskoczyła. Zazwyczaj kojarzy mi się jedynie ze smażeniem, o przyprawie nie słyszałam, ale jedzonko na pewno musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda pysznie. Na pewno tak samo smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  19. what a delicious recipe. I did not know your blog, enchanted and happy summer.
    by the way, do you want us to follow each other?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękujemy. Miło, że nas odwiedziłaś.
      Z przyjemnością poznamy Ciebie i będziemy obserwowali Twojego bloga.
      Miłego dnia:)

      Usuń
  20. Tak zrobione filety na pewno są pysznym daniem obiadowym :)

    OdpowiedzUsuń
  21. It looks so delicious and yummy..👌🙂
    Thanks for sharing recipe..🙏
    Regards..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło Cię poznać. Dziękuję za odwiedzenie bloga i pozdrawiam serdecz serdecznie :)

      Usuń
  22. una presentación estupenda, te ha quedado muy bien, nunca he probado el pollo así, quiero hacerlo.

    OdpowiedzUsuń
  23. Maminku kochany, czemu ty nic nie piszesz? Ja wiem, co przeżywa Służba Zdrowia, ale napisz chociaż, że Homo jeszcze sapie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze sapie,z trudem ale sapie:)
      Najpierw praca,praca,praca a teraz sama walczę z tym paskudnym wirusem.
      Masakra co on potrafi. Przeszłam już różne etapy a końca nie widać.
      Mam nadzieję, że wreszcie odpuści i zacznę wracać do normalnego funkcjonowania.
      Zdrowia i odporności życzę!

      Usuń
    2. Niech żyją kochane Maminki!!!

      Usuń