środa, 5 marca 2014

Fasolka z wędzonką w musie warzywnym



   Dzisiaj pomysł na danie z fasolką w naszym wydaniu.
Bazą będzie mus z mieszanki warzywnej.

Składniki:
-1/2 kg białej fasoli
-1/2 kg wędzonki (kiełbasy wędzonej)
-1/2 kg mrożonej mieszanki warzywnej
-mały słoiczek koncentratu pomidorowego
-sól, pieprz, majeranek, ostra papryka
-ząbek czosnku


   Fasolę płuczemy, zalewamy wodą i zostawiamy na kilka godzin.

Warzywa gotujemy w niewielkiej ilości wody a fasolę do miękkości.


   Ugotowane warzywa miksujemy do uzyskania jednolitej masy - musu.



   Do musu dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy.


   Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę wędzonkę.
Na koniec smażenia dodajemy pokrojony w kosteczkę czosnek.


   Mus przelewamy do ugotowanej fasoli.


   Dodajemy podsmażoną wędzonkę.
Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką i majerankiem.
W razie potrzeby dolewamy wodę.
Gotujemy ok. 15 minut i gotowe.


   Pozdrowienia i podziękowania dla Kasi za podpowiedź.


Smacznego!






8 komentarzy:

  1. maryjkooo :) odkąd posmakowałam...już innej fasolki nie chciałam :D
    Pyszna jest.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kochane Dziewczyny! nawet nie wiecie jak bardzo cieszymy się z Waszych zachwytów:)-to jest takie miłe!:)
    pozdrawiamy cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  3. Fasolka mniam ,palce lizać.Wszystkie dotychczasowe wersje fasolek przestają dla mnie istnieć.Szczerze polecam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Witaj Agnieszko:)nawet nie wiesz jak bardzo się cieszymy,że jesteś z nami:)No to teraz poszalejemy w kuchni:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię! szczególnie przez tatę robioną :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo dobra...

    OdpowiedzUsuń