wtorek, 31 grudnia 2013

Golonka w warzywach



   Czas na solidną porcję mięska.
Golonkę zrobimy w warzywach.


   Kilka golonek moczymy w zimnej wodzie a następnie marynujemy w solance przez 2-3 dni.


   Solanka jest już na naszym blogu, ale dla przypomnienia:
składniki:
-15 dkg soli
-duża łyżka soli peklowej
-kilka ząbków czosnku
-kilka listków laurowych
-kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
-szczypta ziaren kolendry
-3 litry zimnej wody


   Golonki wyciągamy z marynaty i płuczemy.
Posypujemy je słodką papryką i skrapiamy olejem.

W skład warzyw wejdą:
-4 marchewki
-2 cebule
-kilka ząbków czosnku
-kilka suszonych pomidorów


   Marchewkę kroimy w plasterki,


cebulę w ćwierćplasterki,


pomidory w kostkę,


czosnek w plasterki.


   Warzyw nie przyprawiamy, mieszamy je i wrzucamy na patelnię z niewielką ilością oleju
(możemy wykorzystać olej z suszonych pomidorów ).


   Warzywa podsmażamy do zeszklenia cebulki.


   Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy 2/3 warzyw,


na nich układamy golonki i uzupełniamy pozostałą częścią warzyw tak, aby golonki były odkryte.
Dolewamy 1/2 szklanki wody.


   Przykrywamy naczynie pokrywą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury
180 st. C.
Po 30 minutach zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy przez 60 minut.

Po tym czasie zdejmujemy pokrywę i pieczemy jeszcze 30 minut.


   Po upieczeniu golonki są piękne, rumiane i soczyste.



Smacznego!














3 komentarze:

  1. Ta golonka to rewelacja! Wpisuję do "potrawa konieczna".

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna goloneczka z warzywami na pewno smakuje bosko :)

    OdpowiedzUsuń